Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken ANP

De diplomatieke betrekkingen met Turkije zijn niet verbroken of in de ijskast gezet. Het is alleen niet gelukt om tot "een normalisering" van die betrekkingen te komen en daarom heeft Nederland besloten om de ambassadeur - die al tien maanden thuis zit - terug te trekken, zei minister Zijlstra in de Tweede Kamer.

De minister van Buitenlandse zaken vindt dat Kamerleden de kwestie niet te groot moeten maken. Hij wees erop dat er nog altijd een Nederlandse zaakgelastigde in Turkije is, die de consulaire belangen kan behartigen van bijvoorbeeld Nederlanders in een Turkse cel. "We hadden al geen ambassadeur in Turkije. In die zin verandert er niks", aldus Zijlstra.

Hij legde in het vragenuur uit dat de enige oorzaak voor het verslechteren van de diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Turkije "de zaak in maart vorig jaar" is geweest. Toen werd de Turkse minister van Familiezaken Nederland uitgezet, nadat ze zonder toestemming naar Rotterdam was gekomen om campagne voeren voor een referendum om de macht van president Erdogan uit te breiden. Turkije verbood de Nederlandse ambassadeur, die op dat moment niet in Turkije was, vervolgens om terug te keren.

'Gelijk oversteken'

Volgens Zijlstra is er de laatste maanden van alles gedaan om de betrekkingen te normaliseren, maar zonder succes. Turkije wilde dat Nederland "een eerste stap neemt om een soort van schuld op zich te nemen", terwijl Nederland uit was op een balans waarbij sprake zou zijn van "om het maar huiselijk te zeggen: gelijk oversteken". Toen de landen het hierover niet eens konden worden, zijn de pogingen gestaakt: "Dan heeft doorpraten geen zin meer".

De minister hamerde erop dat het terugtrekken van de ambassadeur op zichzelf staat en niets te maken heeft met bijvoorbeeld de inval in de Syrische regio Afrin, die Zijlstra veroordeelt. "Er zijn nog heel veel andere landen waar van alles aan de hand is waar wij het niet mee eens zijn, maar waar we toch normale betrekkingen mee hebben en waar we nog een ambassadeur hebben."

STER reclame