NOS VoetbalAangepast

Na twintig jaar is de cirkel eindelijk rond voor Koeman

De trainersloopbaan van Koeman in vogelvlucht

Ronald Koeman is eindelijk terug in Zeist. Met de nadruk op eindelijk. De voorbije jaren bleek de liefde diverse keren niet wederzijds, maar nu gaan Koeman en Oranje - twintig jaar nadat hij assistent-bondscoach was en drie decennia na de Europese titel - weer samen in zee.

"This is the moment", klonk het in augustus van 1997 tijdens het afscheid van Koeman in De Kuip. 'Sneeuwvlokje' was inmiddels 34 jaar, het moment om zich op zijn trainerscarriere te richten was aangebroken.

  • NOS
    De presentatie van Ronald Koeman is vanaf 16.30 uur live te volgen bij de NOS
  • EPA
    1999: Ronald Koeman en Louis van Gaal
  • ANP
    1998: Ronald Koeman tijdens een training van Oranje
  • ANP
    Ronald Koeman (tweede van rechts) juicht na de Europese titel in 1988
  • ANP
    1994: Ronald Koeman (toen nog speler) in gesprek met Dick Advocaat

Koeman begon zijn trainersloopbaan als assistent van Guus Hiddink bij Oranje, maar besloot in 1998 naar zijn droomclub te vertrekken: FC Barcelona. Daar stond hij Louis van Gaal bij en kreeg hij in zijn tweede seizoen Barça B onder zijn hoede.

Hoofdcoach werd hij nooit in Barcelona en dat was, samen met het bondscoachschap van Oranje, zijn grootste droom.

Maar Koeman had, met tussenpozen, wel alle grote clubs in Nederland onder zijn hoede, sprong op de befaamde trein naar Valencia (Koeman sprak destijds van "een trein die maar één keer in je leven voorbijkomt") en deed internationale ervaring op bij Benfica.

Dat heeft mij wel geraakt. Ik vind mijzelf meer dan capabel genoeg om het alleen te doen.

Ronald Koeman

Tijdens zijn periode bij Feyenoord leek Oranje een logisch vervolg. Koeman stond ervoor open, zo liet hij doorschemeren.

Gepasseerd

De KNVB gaf in 2012 echter de voorkeur aan Louis van Gaal en twee jaar later, toen de hereniging tussen Koeman en Oranje een uitgemaakte zaak leek, aan Guus Hiddink.

Koeman kon wel bondscoach worden, maar moest dan éérst ervaring opdoen onder Hiddink. "Dat heeft mij wel geraakt. Ik vind mijzelf meer dan capabel genoeg om het alleen te doen", liet Koeman in december 2013 optekenen.

Hoe Koeman de afgelopen jaren zijn ongenoegen uitte over 'Zeist'

De Premier League lonkte, bood uiteindelijk troost en toen Joep Schreuder een bezoek bracht aan Southampton, trof hij een dolgelukkige Koeman aan. De trainer maakte van Southampton een stabiele subtopper en leek helemaal op zijn plek in de Engelse havenstad.

"Het Nederlands elftal is al tijden terug. Op dat moment vond ik het erg jammer, dat heb ik ook laten blijken, maar ik ben blij dat het toen niet is gebeurd", sprak Koeman begin 2016. Oranje leek ineens mijlenver weg.

Wayne Rooney en Ronald Koeman

Na het spelen van Europees voetbal met Southampton, moest hij - met behulp van een flinke financiële injectie - Everton richting de Champions League stuwen. De start was moeizaam, het geduld van The Toffees niet oneindig en op 23 oktober van vorig jaar zette Everton Koeman op straat.

Sindsdien flirtten de KNVB en Koeman op afstand met elkaar. Uiteindelijk kwam het tot een afspraak en bleek dat Koeman het blauwtje dat hij eerder had gelopen, was vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl