NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 6/2: donorwet in de Senaat en hoe komt Noord-Korea aan geld?

Goedemorgen! In de Senaat wordt weer gepraat over de donorwet en WikiLeaks-baas Julian Assange hoort of het arrestatiebevel tegen hem blijft staan.

Er zijn vandaag zonnige perioden. Maar in het noorden zijn wel wolkensluiers en in het zuiden kunnen wolkenvelden de zon afschermen. Het blijft droog en 's middags is het 0 tot 3 graden.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Eerste Kamer is het tweede deel van het debat over de nieuwe donorwet. Senatoren hebben nog veel vragen, onder meer over de positie van nabestaanden en de rol van artsen.
  • De Britse rechter doet uitspraak over het arrestatiebevel tegen Julian Assange. Volgens de WikiLeaks-oprichter is dat arrestatiebevel overbodig, omdat Zweden hem niet meer vervolgt.
  • Onderzoekers van de Universiteit Leiden presenteren een rapport over de manier waarop Noord-Korea - ondanks sancties - aan inkomsten in harde valuta weet te komen.
  • In aanloop naar de Europese top over twee weken gaan veel Europese leiders bij elkaar op bezoek. Zo is premier Rutte vandaag in Bulgarije. Dat land wil toetreden tot de Schengenzone, maar Nederland is daar tegen.

Wat heb je gemist?

Ook de verslavingszorgsector in Nederland doet aangifte tegen de tabaksindustrie. "We zijn er klaar mee", zegt verslavingsarts Robert van de Graaf namens de branche in het AD. "Het criminele product sigaret en alle 'dealers' moeten worden aangepakt."

Het netwerk Verslavingskunde Nederland volgt daarmee het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, dat vorige week al aangifte deed. De aangiftes betekenen niet dat er ook echt een strafzaak komt; het OM doet daar nog onderzoek naar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

De Doornsche IJsclub opent straks om acht uur de poorten. Vanavond en vannacht hebben de ijsmeesters een paar laagjes water aangebracht op de skeelerbaan. Het heeft nu genoeg gevroren, waardoor vandaag de korte baan al open kan.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl