NOS NieuwsAangepast

Schaatsen op natuurijs? Alleen op ondergelopen veldjes en besproeid beton

Liefhebbers van natuurijs zullen komende week waarschijnlijk met veel interesse de weerberichten volgen. Door de verwachte nachtvorst is de kans aanwezig dat er aan het einde van de week geschaatst kan worden.

Want dat de temperaturen de komende nachten onder het vriespunt komen, is zeker, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. "Vannacht gaat het op veel plekken in het land 3 tot 5 graden vriezen. Dat is goed nieuws voor de schaatsliefhebbers."

Ook de nachten erna gaat het vriezen. "In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het 4 tot 7 graden vriezen. Dat zijn echt lage temperaturen. En ook de nacht daarna kan dat gebeuren. Overdag zijn er wel flink zonnige perioden. Dat betekent dat het 's middags 2 tot 4 graden boven nul is", vertelt Klaassen.

Hij verwacht dat er aan het einde van de week wel geschaatst kan worden. "Maar dan alleen op ondergelopen grasveldjes en op sommige ijsbanen. Voor echt natuurijs, op dieper water, voorzie ik nog veel problemen. Dan moet het ook komend weekend doorgaan met de vorst."

Sproeien in De Lier

Een van de plekken waar ze hopen dat er deze week geschaatst kan worden, is bij ijsclub Hard Gaat-ie in De Lier, in de buurt van Rotterdam. Daar zijn vrijwilligers al begonnen met het besproeien van de betonnen skeelerbaan. Gisteravond was het nog te warm, zegt voorzitter Wim van der Berg. "Maar ik hoop dat het goedkomt, want we zitten erop te loeren natuurlijk."

De sproei-installatie van ijsclub Hard Gaat-ie in De Lier

Vorig jaar ging de ijsbaan in De Lier na een nachtvorst open, maar dat gaat nu niet gebeuren, verwacht Van den Berg. "Het gaat waarschijnlijk niet hard genoeg vriezen. We zullen daarom dit keer toch echt twee nachten nodig hebben."

Na 38 jaar vindt Van den Berg het nog steeds een uitdaging om snel een mooie ijsvloer te realiseren. "Die spanning van 'wanneer gebeurt het?' maakt het mooi. Dat is nu ook weer zo."

Flora en fauna

Voor flora en fauna is de komende nachtvorst "niet het gunstigste scenario", vertelt bioloog Arnold van Vliet in het NOS Radio 1 Journaal. "Na een paar extreem warme maanden zag je eigenlijk al dat de voorlente was begonnen, met bloeiende sneeuwklokjes, narcissen en krokussen."

Bloembollen kunnen nog wel tegen de vorst, zegt Van Vliet. "Zeker als het maar zeven graden gaat vriezen, maar tuinplanten als de hortensia en clematis kunnen een flinke klap krijgen."

Door de hoge temperaturen denkt de natuur dat het al bijna voorjaar is. Daardoor worden planten en ook dieren als vlinderoverwinteraars en egels al geactiveerd, zei de bioloog. "Als het dan weer gaat vriezen, moeten ze eigenlijk weer terug in de winterrust en het blad dat bij planten uitgelopen is, sterft af."

Vooral de combinatie van heel hoge temperaturen en daarna weer laag is funest voor de natuur volgens Van Vliet. "En zeker als het daarna nog een paar keer wisselt, is dat niet heel fijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl