Roda-debutant Patrick Banggaard (links) baalt na zijn eigen doelpunt tegen AZ

Overmoedig AZ krijgt deksel op de neus tegen Roda JC

AZ heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie. De Alkmaarders speelden in de eerste helft met tegenstander Roda JC, maar vergaten die overmacht in doelpunten uit te drukken.

In de tweede helft kreeg AZ de deksel op de neus: 2-2.

Fredrik Midtsjø wordt geknuffeld na zijn fraaie doelpunt tegen Roda JC

AZ had in het begin geen kind aan Roda JC, van wie het in 2012 voor het laatst gewonnen had in Alkmaar. AZ combineerde soepeltjes en kreeg al snel kansen voor Mats Seuntjens en Teun Koopmeiners.

Toch had het een eigen doelpunt nodig om op voorsprong te komen. De Deen Patrick Banggaard, die op de slotdag van de transferwindow overkwam van het Duitse Darmstadt, werkte de bal bij zijn debuut uit een voorzet van Thomas Ouwejan achter zijn eigen doelman Hidde Jurjus.

AZ ging vrolijk door, maar geheel tegen de verhouding in kwam Roda op gelijke hoogte. Jorn Vancamp profiteerde van een slippertje van Pantelis Hatzidiakos en liet doelman Marco Bizot kansloos.

De ploeg van John van den Brom liet zich niet uit het veld slaan en kreeg opnieuw kansen. De voorsprong kwam er dan ook via Fredrik Midtsjø. De Noorse middenvelder poeierde de bal van afstand in de kruising.

Roda JC viert feest na de gelijkmaker door Tsiy Ndenge

Alireza Jahanbakhsh had het vizier vandaag niet op scherp staan, maar trakteerde het publiek wel op hoogstandjes. Zo hield hij aan het begin van de tweede helft de bal rustig hoog, zoals Gerrie Mühren (tegen Real Madrid) en Richard Witschge (tegen Feyenoord) hem ooit voordeden.

Die overmoed vroeg erom te worden afgestraft en dat gebeurde ook, al wisten Donis Avdijaj (tot twee maal toe), Mohamed El Makrini, Maecky Ngombo en Mikhail Rosheuvel het net nog niet wisten te vinden.

AZ was de schwung van de eerste helft helemaal kwijt en zag hoe Tsiy Ndenge uit de draai via de paal raak schoot. Daarna had Roda via Ngombo en Adil Auassar zelfs de zege voor het grijpen, maar dat lot bleef AZ bespaard.

AZ-coach John van den Brom hield een nare smaak over aan de wedstrijd. "Mooi voetbal, leuk voetbal, enthousiasme, publiek vermaken...dat is allemaal leuk, maar het gaat om doelpunten. En daar zijn we nog steeds slecht in."

Van den Brom zag een wedstrijd met twee gezichten: "Ik was zo trots op mijn ploeg na de eerste helft, waarin ze zo goed gespeeld hebben. We hebben ze zelf in leven gehouden en uiteindelijk mag je nog blij zijn dat het 2-2 blijft."

Zodoende was Robert Molenaar waarschijnlijk de enige Zaankanter die met een tevreden gevoel naar huis reed. De trainer van Roda JC zag zijn ploeg onverwacht terugkeren in de wedstrijd.

"In de eerste hingen we met onze vingerkootjes aan het dakraam", aldus Molenaar. "Als je dan zo'n tweede helft kunt spelen. Nou knap hoor."