NOS

"Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent..." Ilse Warringa, inmiddels beter bekend als juf Ank uit de hitserie De Luizenmoeder wordt zelf niet gek van dat liedje. "Maar andere mensen wel geloof ik. Ik krijg appjes en ik hoor van mensen op straat dat ze het niet meer uit hun kop krijgen."

De vaak lichtelijk gestreste, politiek-niet-helemaal-correcte juf Ank begint de schooldag altijd met zingen van het liedje. Omdat de serie zo'n succes is, hoort Warringa het nu heel vaak terug, vertelt ze in een interview met het NOS Jeugdjournaal.

'De werkelijkheid is krankzinniger dan je kan bedenken'

"Vorige week fietste ik naar huis toen ik mijn dochter naar school had gebracht en passeerde ik een vader met een kindje van een jaar of drie achterop", zegt Warringa. "En zelfs dat jongetje zong 'hallo allemaal'."

In De Wereld Draait Door zong André van Duin vorige week zijn eigen versie van het nummer:

De 42-jarige Warringa speelt een van de hoofdrollen, maar ze is ook een van de schrijvers van de AVROTROS-serie, die een groot kijkcijfersucces is. "In mijn stoutste dromen had ik dit niet verwacht", vertelt ze. "Ik had een nachtmerrie van tevoren dat niemand keek. Daarin rende ik de straat op en riep ik: jullie moeten wel kijken!"

Maar de straat op rennen blijkt dus helemaal niet nodig; naar de laatste aflevering keken 2,4 miljoen mensen. Vanavond is de vierde aflevering op NPO 3. Warringa probeert al weken te achterhalen waar het succes vandaan komt. "Ik denk dat het te maken heeft met de herkenbaarheid. Veel ouders herkennen zich erin, maar kinderen en docenten ook."

Want in de serie komen veel kwesties aan bod die uit het leven gegrepen zijn voor ouders van basisschoolleerlingen. Bijvoorbeeld helpen op school als luizenmoeder (of -vader) en wat je wel en niet mag meegeven aan je kind als traktatie. Daar heeft Warringa zelf ervaring mee. "Dat je geen snoep mag trakteren op school is voor mij herkenbaar. En dat je daarop wordt aangesproken ook."

Een andere veelbesproken scène is die over de zwaairegels. Juf Ank stelt regels op over hoelang de ouders gedag mogen zeggen tegen hun kinderen, en wanneer ze "weg moeten wezen". "Ik ben zelf ook wel een plakker. Dan blijf ik hangen op de gang met andere ouders en dan zie je die docent kijken. Dus ik herken de stress van docenten."

Voor Warringa heeft de zwaaiscène wel een consequentie in het echte leven. "Mensen op straat spraken mij al aan als juf Ank, maar sinds de aflevering van vorige week, zwaait iedereen naar mij. Dat is tamelijk bizar."

Hoewel ze vaak wordt aangesproken als juf Ank, lijkt Warringa niet op haar. De juf is behoorlijk passief-agressief. "Juf Ank probeert het altijd in te houden, maar ondertussen zie je dat ze op knappen staat. En ik ben echt een watje, eerlijk gezegd. Maar dat maakt het ook heerlijk om haar te spelen "

Hoewel ze haar eigenaardigheden heeft, heeft haar personage wel een goed hart, zegt de actrice, die daarbij nog een spoiler weggeeft. "Juf Ank is ook een beetje zielig, maar dat zie je de komende aflevering pas."

STER reclame