Afvalberg drijft bij Franse dorp Méricourt
NOS NieuwsAangepast

'Geen zee van rotzooi, maar een land van afval' drijft voor Franse sluis

Aan de oevers van de Seine bij het plaatsje Méricourt spoelen wel vaker plastic en afval aan. Maar nu drijft er zo'n 250 ton rotzooi voor de sluis, melden Franse media.

De oorzaak is het extreem hoge waterpeil in de rivier. Dat stond eerder deze week 5,85 meter hoger dan normaal. In Parijs werden honderden mensen geëvacueerd. Het water stroomt nu langzaam weg. Daardoor komt stroomafwaarts volop afval terecht.

Zo'n 50 kilometer ten westen van de hoofdstad ligt de sluis van Méricourt. De inwoners van het dorp vrezen voor gezondheidsproblemen, nu daar zo'n 8000 vierkante meter afval in het water ligt. Het gaat om een laag plastic, hout, piepschuim, puin en derrie van soms wel een halve meter dik.

Afvaleilanden verstoppen Seine

"Dit is geen zee van rotzooi, maar een land van afval", zegt burgemeester Philippe Geslan tegen nieuwszender France Info. "We kunnen het water niet eens meer zien." Hij klaagt dat het na de overstromingen in 2016 weken duurde voordat alles was opgeruimd.

Een speciale, grote stofzuiger kan al het afval opzuigen. Zo'n schoonmaakoperatie heeft een prijskaartje van 150.000 euro. De Franse Rijkswaterstaat zegt dat er geen risico is voor de volksgezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl