NOS NieuwsAangepast

Podcast: Waarom kennis over Gronings gas ontbreekt en 'onze vriend' Duterte

De Groningse gaskraan wordt een stuk verder dichtgedraaid en in Loppersum is de winning zelfs per direct stilgelegd. Dat gebeurde na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat sinds een maand wordt geleid door Theodor Kockelkoren. In een openhartig gesprek met Lucella Carasso geeft de toezichthouder toe dat de SodM eigenlijk maar weinig weet over de gaswinning. "De meeste deskundigen zijn gelieerd aan de NAM of Shell."

In de podcast wordt ook stilgestaan bij het grootste natuurgeweld in de naoorlogse geschiedenis van Nederland: de Watersnoodramp, die 1800 mensen het leven kostte. Historicus Willem van der Ham verzamelde ooggetuigenverslagen van de rampzalige stormvloed, zoals van de destijds 12-jarige Co Tanis-Haanstra. Zij houdt nog altijd niet van water: "Ik ga niet zwemmen als ik niet op de bodem kan staan."

De Filipijnse president Duterte is niet bepaald onomstreden. Mensenrechten worden flink geschonden bij zijn strijd tegen drugsdealers, die hij in 2016 trots vergeleek met de Holocaust. Marion Derckx, ambassadeur voor Nederland in het land, praat regelmatig met de leider van de "bevriende Filipijnse staat" en vindt hem een "heel charmante man". "Hij wil het beste voor het volk, maar de manier waarop hij dat doet, is niet zoals wij in Europa dat zouden doen."

De vader van Maite Karssenberg is bezeten van islamitische mozaïeken. Als wiskundeleraar schreef hij zelfs geschiedenis door een patroon te ontwerpen dat nog nooit eerder is bedacht. Dat bracht de vader en dochter in Isfahan, het hart van de Perzische mozaïekkunst, waar de 'Nederlandse' ontdekking in de mozaïekcultuur wordt opgenomen. Aan Coen Verbraak vertellen ze over hun unieke reis.

De podcast wordt afgesloten met het winnende gedicht van de Turing Gedichtenwedstrijd, voorgedragen door jurylid Sef.

Meer podcasts?

Luister ook naar onze politieke podcast: De Stemming van Vullings en Van Weezel. Daarin onder meer aandacht voor de nieuwe donorwet van D66, die op onverwacht verzet van PvdA stuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl