Een vrouw van een IS-strijder met haar kind in een opvangkamp in Syrië AFP

Kinderen van NSB'ers, verenigd in de Stichting Werkgroep Herkenning, en journalist en historicus Chris van der Heijden pleiten in het Algemeen Dagblad voor hulp aan jihadkinderen die in het ingestorte kalifaat verblijven.

"Deze kinderen zijn de dupe van de keuzes van hun ouders", zegt Jeanne Diele-Staal, secretaris van de Werkgroep in een toelichting tegen de NOS. "Ze verblijven vaak onder erbarmelijke omstandigheden in het ingestorte kalifaat van terreurorganisatie IS en wij laten ze daar verrekken."

"Kinderen zijn kinderen", zegt Van der Heijden, "ik vind het echt absurd om te denken dat kinderen op een of andere manier verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de daden van hun ouders, dat past totaal niet in onze rechtsprincipes."

We werden behandeld als uitschot.

Jeanne Diele-Staal

Zowel Diele-Staal als Van der Heijden is kind van NSB-ouders. Ze hebben de gevolgen daarvan aan den lijve ondervonden. "We werden behandeld als uitschot", zegt Diele-Staal, die 6 jaar was toen de Tweede Wereldoorlog eindigde. "Dat je altijd maar fout was en vreselijk je best moest doen om iets goed te maken, zonder dat je besefte waar je mee bezig was. Daar houd je je hele leven last van." Ze wil voorkomen dat kinderen in het kalifaat straks dezelfde trauma's oplopen en wil dat de staat zich actief inzet om deze kinderen terug naar Nederland te halen.

"Voor mij is het heel simpel", zegt Van der Heijden. "We hebben een rechtsstaat en iedereen met een Nederlands paspoort is burger van die rechtsstaat. En in die rechtsstaat gelden principes. Een van die principes is dat als een Nederlands burger in nood is, dan doet de Nederlandse staat iets. En voor zover ik weet zijn deze kinderen gewoon Nederlandse burgers."

Dan kan je net zo goed de hele rechtsstaat in de prullenbak donderen.

Chris van der Heijden

Minister Grapperhaus van Justitie weigert tot nu toe deze kinderen actief naar Nederland te halen. Ze moeten eerst zelf een consulaat in Turkije of Irak zien te bereiken. Pas als ze daar zijn kunnen ze op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Volgens Diele-Staal is dat tot nu toe nog maar enkele moeders en kinderen gelukt. Er zouden nog zo'n 100 Nederlandse kinderen vastzitten in het kalifaat.

De minister wordt daarin gesteund door de AIVD, die begin vorig jaar waarschuwde dat terugkerende kinderen gevaarlijk kunnen zijn omdat zij waarschijnlijk geïndoctrineerd zijn door jihadistische lessen. Jongens vanaf 9 jaar zijn mogelijk getraind in het gebruik van wapens en explosieven en hebben mogelijk deelgenomen aan de strijd. De AIVD denkt dat dit kan leiden tot trauma s, waardoor de drempel wordt verlaagd voor het gebruik van geweld.

"Ik vind het een schande, onbegrijpelijk", zegt Van der Heijden. "Wat Grapperhaus namelijk doet is dat hij de problemen die kunnen ontstaan belangrijker maakt dan de principes. De principes zijn duidelijk en daar handel je naar en vervolgens ontstaan er problemen en die ga je daarna proberen op te lossen. Maar als je het omdraait, ja dan krijgen we een mooie toestand zeg, dan kan je net zo goed de hele rechtsstaat in de prullenbak donderen."

STER reclame