Vladislav Tretiak tijdens de Winterspelen van 1980
NOS SportAangepast

38 jaar na 'Miracle on Ice' begrijpt Tretiak het nog steeds niet

Hij kan er nog steeds maar moeilijk mee leven, ook al is het bijna 38 jaar geleden. Zijn wissel aan het einde van de eerste periode tijdens 'Miracle on Ice', de meest legendarische ijshockeywedstrijd aller tijden tijdens de Winterspelen in Lake Placid.

Doelman Vladislav Tretiak moest vanaf de bank toezien hoe zijn team, de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie, met 4-3 verloor van het studententeam van de Verenigde Staten.

In shock

"Ik was gewoon in shock. Niemand heeft het me ooit uit kunnen leggen", zegt Tretiak zondag in Andere Tijden Sport. Ook de toenmalige bondscoach heeft zich er nooit over uitgesproken en zal dat ook niet meer doen. "Tichonov is overleden en heeft het geheim meegenomen in z'n graf."

Tretiak over 'Miracle on Ice': ik was in shock

Niet eerder was Tretiak zo openhartig over wat er gebeurde tijdens die wedstrijd in Lake Placid in 1980. "In de vijftien jaar dat ik speelde, ben ik nooit bij 2-2 gewisseld. Na die wedstrijd wilde ik eigenlijk stoppen."

Driemaal goud, eenmaal zilver

De nederlaag en de uiteindelijke zilveren medaille op dat toernooi is het enige smetje op de indrukwekkende erelijst van de doelman. Hij won goud op de Winterspelen van 1972 en 1976 en sloot zijn internationale carrière af met goud op de Spelen van 1984. In 2008 werd hij door de internationale ijshockeyfederatie uitgeroepen tot doelman van de eeuw.

Vladislav Tretiak in 1980

Maar los van de kleur van de medaille in 1980 is het vooral het onbegrip voor de keuze die voortleeft bij Tretiak, tegenwoordig voorzitter van de Russische ijshockeyfederatie.

"Ik vond het onrechtvaardig dat ik niet mocht spelen. Eén doelpunt was mijn fout, maar iedereen weet dat ik na zoiets nog beter ga spelen. Dat is mijn karakter. Ik speel dan agressiever."

'Do you believe in miracles?'

Zondag vanaf 22.00 uur meer over 'Miracle on Ice' in Andere Tijden Sport op NOS.nl en NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl