Olivier Middendorp ontvangt zijn prijs tijdens de Zilveren Camera-uitreiking in 2017 ANP

Het winnen van een van de negen prijzen tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera brengt een platform, een boek, aandacht in de media en een gevoel van eer met zich mee, vertelt fotograaf Olivier Middendorp in het NOS Radio 1 Journaal. "En zo kan je ook laten zien aan je omgeving wat je maakt, zodat niet alleen je moeder je nog maar goed vindt."

Middendorp heeft de afgelopen jaren meerdere prijzen in verschillende categorieën in de wacht gesleept. Vandaag worden de winnaars van de jaarlijkse fotografenwedstrijd weer bekendgemaakt. "Winnen is heel bijzonder, zeker als je erover nadenkt dat de fotografen zoveel mooie dingen insturen."

Middendorp heeft nooit dé Zilveren Camera, voor de beste fotojournalist van het jaar, gewonnen. "Ik heb van sommige winnaars gehoord dat het winnen ook tegen je kan werken. Dat opdrachtgevers denken: hij of zij is te druk, te duur, te succesvol geworden." Sommigen moesten zelfs hun opdrachtgevers bellen om te zeggen dat ze nog beschikbaar waren, vertelt Middendorp.

Na al die jaren heb je wel een gevoel of een van je foto's kans maakt op een prijs.

Olivier Middendorp

Middendorp stuurt elk jaar foto's in, dit jaar is geen foto genomineerd. "Na al die jaren heb je wel een gevoel of een van je foto's kans maakt op een prijs. Dat weet je gewoon van sommige foto's. Maar soms is de jury ook weer heel onvoorspelbaar en kiezen ze voor een verrassende foto."

Vader van Abdelhak Nouri bedankt fans voor hun komst bij het huis van de Ajacied Stanley Gontha/ANP

Dit jaar is er één foto die er volgens Middendorp uitspringt. "De foto die Stanley Gontha maakte, van de vader van Abdelhak Nouri die fans bedankt met zijn handen op zijn hart. Die foto is veelvuldig gedeeld en dat is zeker ook terecht. Deze foto overstijgt de sport zelfs."

STER reclame