Vos en Brand leven in twijfel naar WK veldrijden toe

Aangepast
Marianne Vos verkent het WK-parcours in Valkenburg Orange Pictures

Wereldkampioen worden in Valkenburg. Marianne Vos heeft het al eens meegemaakt. In 2012 veroverde de wielrenster al de regenboogtrui in het Limburgse land. Zaterdagmiddag krijgt ze een nieuwe kans.

Maar er zijn op voorhand wel belangrijke verschillen. Ging het toen om een wegwedstrijd, nu wacht de modder. En destijds hoefde ze aan haar vorm niet te twijfelen.

Om met dat laatste te beginnen: het wil dit veldritseizoen niet zo vlotten met de zevenvoudig wereldkampioene, die zich pas half december op het wedstrijdfront meldde. Ze hoopte zich in anderhalve maand klaar te stomen voor de WK in Valkenburg, maar door ziekte moest de 30-jarige Brabantse enkele voorbereidingskoersen aan zich voorbij laten gaan.

Moet beter

Afgelopen zondag was ze in Hoogerheide weer van de partij. Ze finishte als vierde, maar op eerbiedige afstand van de door wereldkampioene Sanne Cant aangevoerde topdrie. "Het moet echt beter", beseft de nummer twee van vorig jaar als geen ander. "Ik hoop dat het gaat lukken. We gaan het zien."

Ook Nederlands titelhoudster Lucinda Brand leeft in onzekerheid. Ze was aan een sterk seizoen bezig, totdat er vorige week een kink in de kabel kwam. Ze liep een voedselvergiftiging op die haar slecht van pas kwam.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vos over WK-parcours: alleen de verkenning is al zwaar

"Ik voel me nu weer goed en op het parcours ging het ook goed", aldus de voorzichtig optimistische Brand, die afgelopen twee jaar zilver pakte bij de EK maar nog nooit op het WK-podium mocht plaatsnemen. "Ik hoop maar dat ik niet te veel heb ingeleverd. Ik kijk in ieder geval met vertrouwen uit naar zaterdag."

Het belooft sowieso een spektakel te worden op het parcours dat het uiterste gaat vergen van de crossers. "Alleen de verkenning is al zwaar", bekent Vos na haar eerste rondje. "Het zijn allemaal schuine kanten. Op tv gaat het er vast makkelijk uitzien, maar het is net ijs. Je slipt in elke bocht weg. Daar komt het echt op techniek aan, maar het is ook nog eens ontzettend zwaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK-parcours: superzwaar en technisch

Het WK veldrijden voor vrouwen is vanmiddag live te volgen bij de NOS vanaf 14.50 uur op NOS.nl en NPO 1.

STER Reclame