NOS NieuwsAangepast

Hoe de Spelen van Sotsji ook 's winters een vakantieparadijs maakten

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

Opgewekt loopt Dmitri Bogdanov door het plantsoen op de Navaginskajastraat, tegenover het station van Sotsji. Tussen de palmbomen spelen kinderen op schommels. "Vroeger stond het hier vol met auto's. Het was geen aantrekkelijke straat. Maar zoals je ziet: voor de Olympische Spelen is alles opgeknapt."

Bogdanov groeide op in Sotsji en kent de stad goed. Naast directeur van een van de vele sanatoria in de stad is hij blogger. Hij schrijft over de laatste ontwikkelingen in Sotsji.

"De Spelen hebben veel goed gedaan voor onze stad", zegt hij. "Als je kijkt naar de financiële situatie hebben we een sprong van een jaar of vijftig vooruit gemaakt."

Blogger Dmitri Bogdanov in Sotsji

De stad aan de Zwarte Zee, die door de Olympische Winterspelen vier jaar geleden ook internationaal bekend werd, was door het subtropische klimaat altijd al een populaire zomerbestemming voor Russen. In de jaren 50 bezocht Jozef Stalin de thermen, als deel van een behandeling tegen artritis. De Russische jeugd kent vooral de vele discotheken aan het strand.

"Maar na oktober liep het hier altijd leeg", herinnert Bogdanov zich. Tenminste: tot de Winterspelen.

Vier jaar na de Spelen bloeit Sotsji als nooit tevoren

De Spelen van 2014, door Poetin gezien als een prestigeproject, waren de duurste Winterspelen ooit. De Russische regering investeerde tientallen miljarden, vooral in infrastructuur. Het leidde in Rusland tot kritiek. Maar vier jaar jaar later werpt het beleid zijn vruchten af: ook 's winters is het centrum van Sotsji nu gezellig levendig.

Doordat er voor de Spelen een spoorlijn is aangelegd naar skigebieden in de bergen, is het voor wintersporters makkelijker om in het centrum te verblijven. Bovendien is een hotel daar goedkoper dan vlak bij de piste.

"Als je het hebt over stadsontwikkeling, heeft de Russische overheid het in Sotsji slim aangepakt", zegt Hiroki Matsuura. De directeur van het Nederlandse architectenbedrijf Maxwan + Masa won eind vorig jaar een wedstrijd voor de herontwikkeling van het olympische gebied in de stad. In zijn kantoor in Rotterdam toont hij de plannen.

Architect Hiroki Matsuura toont zijn plannen voor de herontwikkeling van Sotsji

Want hoewel een deel van de olympische gebouwen in de stad wordt gebruikt voor andere sportevenementen, zoals het WK voetbal komende zomer, valt er ook nog veel te winnen. "Dit gebied in het midden", wijst Matsuura, "is nu nog één grote asfaltvlakte."

In samenwerking met lokale ontwikkelaars wil Matsuura ook van het voormalig olympisch dorp een levendig stadsdeel maken. "Een stad waar je in kan lopen of fietsen." Het is wachten tot na de verkiezingen in maart om te weten wanneer ze met hun plan kunnen beginnen.

Mee met de tijd

"Het enthousiasme onder de bewoners van Sotsji over onze plannen was groot", merkte Matsuura. "De inwoners zijn erg betrokken. Ze waren blij met het vooruitzicht van nóg een levendige buurt."

Al zijn er volgens blogger Dmitri Bogdanov ook nadelen aan zo'n grootschalig nieuw bouwproject. "Die gezellige sfeer van de jaren 60, toen Sotsji nog een klein kuuroordstadje was, die is er nu niet meer", zegt hij. "Maar ja, je moet toch mee met de tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl