NOS SportAangepast

Haase kan Davis Cup-stunt De Bakker geen vervolg geven

Davis Cup-captain Paul Haarhuis heeft gekregen waar hij vooraf stiekem op hoopte: een 1-1 tussenstand na de eerste dag van de ontmoeting tussen Nederland en titelhouder Frankrijk in de eerste ronde van de Wereldgroep.

Thiemo de Bakker klopte in Albertville met verrassend gemak de Franse debutant Adrian Mannarino met 7-6 (4), 6-3, 6-3. Robin Haase kon die stunt daarna geen vervolg geven tegen Richard Gasquet: 4-6, 6-7 (3), 6-3, 5-7.

Het geloof in een goede afloop voor Oranje was vooraf niet groot door het surplus aan kwaliteit bij de Fransen, maar de tussenstand biedt perspectief, wetende dat Nederland zaterdag in het dubbelspel over grandslamkampioen Jean-Julien Rojer beschikt.

Davis Cup-magie De Bakker

De Bakker wordt vermoedelijk nooit een grandslamkampioen, maar in Davis Cup-verband spot de Zuid-Hollander dikwijls met alle tenniswetten en oogt hij als een geroutineerde tophonderdspeler. Tegen Mannarino haalde de mondiale nummer 369 weer eens het beste in zichzelf naar boven.

Thiemo de Bakker juicht tijdens zijn duel met Adrian Mannarino

Vooral door veel te variëren en het tempo uit de rally te halen maakte De Bakker Mannarino onzeker en dat leverde veel Franse fouten op.

De Fransman, die een uur voor de partij te horen kreeg dat hij de met een nekblessure kampende Pouille moest vervangen, bleef worstelen met zijn niveau, terwijl de Nederlander in de partij groeide. Leunend op zijn ijzersterke service haalde De Bakker vervolgens eenvoudig de winst binnen.

Juichende De Bakker: Davis Cup-tennis blijft speciaal

Haase kon vervolgens vrijuit tennissen tegen Gasquet, die Frankrijk moest behoeden voor een 2-0 achterstand. Maar die druk zette de Franse nummer twee om in kwaliteit.

Fraaie backhands Gasquet

Gasquet was de bovenliggende speler en had vaak de beslissende klap (fraaie backhands) op zijn racket na een rally met Haase.

De Hagenaar had na de winst van de derde set het initiatief, maar werd op 5-5 knullig gebroken door twee keer zonder succes het net op te zoeken. Gasquet sloeg daarna op eigen service direct toe en serveerde de partij uit met een ace.

'Frankrijk meer tevreden'

"Ik denk dat Frankrijk meer tevreden is dan wij dat zijn", aldus Haarhuis, die na de 1-0 voorsprong door De Bakker stiekem op meer had gehoopt dan 1-1. "Van tevoren teken je hiervoor. Maar als je die 1-0 al binnen hebt, dan heb je wel het gevoel dat er meer te halen valt."

Gemengde gevoelens Haarhuis na eerste dag: 1-1 goede stand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl