NOS SportAangepast

'Tijd zal tegen 28 Russische sporters gaan werken'

'Tijd zal tegen 28 Russische sporters gaan werken'

De opheffing van de levenslange schorsing van 28 Russische atleten door het Internationaal Sporttribunaal CAS betekent niet meteen dat ze in Pyeongchang present zullen zijn. Ook al lijken ze daar op het eerste gezicht recht op te hebben.

42 Russen gingen in beroep tegen de door het IOC opgelegde straf in december. De bewijslast voor 28 van hen vindt het CAS onvoldoende.

CAS heft schorsing 28 Russische sporters op

Jurist Remco Wortel, die ervaring heeft met het behartigen van belangen van sporters bij het CAS, acht de kans klein dat de 28 daadwerkelijk op de Spelen aanwezig zullen zijn.

"Omdat ik denk dat de tijd altijd tegen hun zal werken. Ik verwacht niet dat ze allemaal het gevecht zullen aangaan met het IOC, dat heel star heeft gezegd: je komt er niet in als je niet aan de voorwaarden voldoet die zijn gesteld."

Kans

Toch vindt hij dat de 28 de strohalm moeten pakken. "Wanneer er geen enkel bewijs is, dan moet je ervoor gaan. Op het moment dat jij als individu wordt uitgesloten en je hebt geen enkel dopingverleden, dan vind ik dat je de kans moet krijgen om deel te nemen aan de Spelen wanneer je voldoet aan de limieten."

Het IOC overweegt in beroep te gaan bij het hooggerechtshof in Zwitserland. Het Russisch olympisch comité heeft inmiddels gevraagd om 15 van de 28 in het gelijk gestelde sporters uit te nodigen voor de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl