Protest tegen mensenhandel
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Hongaarse familie voor de rechter wegens uitbuiting en vrouwenhandel

In Den Haag is een proces begonnen tegen tien Hongaren die worden verdacht van mensenhandel en het seksueel uitbuiten van zo'n 25 vrouwen. De verdachten zijn familie van elkaar: vier zussen, een broer, hun partners en een bekende van de familie.

Omroep West was bij de start van de rechtszaak, waar drie weken voor is uitgetrokken. Volgens het Openbaar Ministerie vormden de familieleden samen een criminele organisatie. De verdachten zouden ook zeker 172.000 euro hebben witgewassen.

Tuinbouw

Het OM zegt dat de familie de vrouwen tussen 2010 en 2013 tot prostitutie heeft gedwongen. Dat gebeurde voornamelijk in de Haagse Doubletstraat, maar ook op andere plekken in Nederland en in Hongarije.

De Hongaarse vrouwen dachten dat ze zouden gaan werken in de tuinbouw, maar ze kwamen terecht in de raamprostitutie. Ze moesten de helft van hun inkomsten afstaan. Verder werden de vrouwen opgesloten en mishandeld, stelt het OM.

In de aanklacht staat verder dat de verdachten vrouwen en hun families in Hongarije hebben bedreigd. Ook werden de paspoorten van vrouwen afgepakt. Wie weg wilde, moest 'een schuld inlossen' bij de familie van enkele duizenden euro's.

Ze moest zeven dagen per week werken, van 's ochtends vroeg tot middernacht

Wim de Bruin, Openbaar Ministerie

Justitie kwam de mensenhandel in 2015 op het spoor, nadat een Hongaarse vrouw aangifte had gedaan. "Ze moest als prostituee zeven dagen per week werken, van 's ochtends vroeg tot middernacht", zei het OM eerder tegen de regionale omroep.

De politie heeft in deze zaak samengewerkt met collega's in België en Hongarije. De Hongaarse verdachten zouden ook actief zijn geweest in Duitsland en Oostenrijk.

Advertentie via Ster.nl