In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Gelderland komt met plan voor verloederde vakantieparken

Gedeputeerde Staten van Gelderland wil een ontwikkelingsmaatschappij oprichten die verloederde vakantieparken opkoopt, sluit of verbetert. Zo wil GS de problemen in elf Veluwse gemeenten aanpakken.

Volgens gedeputeerde Bea Schouten worden de sociale en maatschappelijke problemen op de parken steeds groter. In verschillende parken werd jarenlang niet geïnvesteerd.

Daarnaast vangen sommige parken mensen met problemen op, evenals arbeidsmigranten en mensen die niet in een gewone woning terecht konden. Ondernemers zijn er volgens Schouten niet in geslaagd het tij te keren, schrijft Omroep Gelderland.

Criminaliteit

Eerder presenteerde de provincie het project Vitale Vakantieparken. Gemeenten deden diverse keren invallen om de criminaliteit (zoals hennepteelt en ongeoorloofde bewoning) aan te pakken; ze zijn ook begonnen met handhaving. Een aantal eigenaren heeft het park gesloten.

De oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij is een volgende stap. Die moet ondernemers helpen hun park weer aantrekkelijk te maken. Ook kan die club verouderde parken kopen en dan de grond aan de natuur teruggeven of ze doorverkopen aan marktpartijen.

Voorwaarde is dat gemeenten meebetalen. In maart praat Provinciale Staten over het voorstel. Als dat akkoord is, kan na de zomer de ontwikkelingsmaatschappij beginnen.

Advertentie via Ster.nl