Blaak geniet van regenboogtrui, ploeggenote Van der Breggen aast erop

Aangepast
Anna van der Breggen en Chantal Blaak rijden vooraan tijdens de training Pro Shots

Een catwalk voor de presentatie van een wielerformatie. Geen alledaagse kost, maar voor de vrouwenploeg van Boels-Dolmans misschien wel een logisch decor. Het sterke team herbergt immers enkele coureurs met een fraaie kampioenstrui. Chantal Blaak bezit er na een zeer succesvol 2017 zelfs twee.

De 28-jarige Zuid-Hollandse veroverde afgelopen zomer de nationale wegtitel, maar de driekleur had ze gisteren niet bij zich in Heerlen. Blaak had voor deze gelegenheid uiteraard gekozen voor dat nog veel mooiere tricot: de regenboogtrui, veroverd bij de WK in Bergen. Op 24 februari zal die bij de Omloop Het Nieuwsblad voor het eerst in een wedstrijd om haar schouders hangen.

Waardig

"Ik kijk er heel erg naar uit om in deze trui rond te rijden", vertelt de wereldkampioene, ook al is ze bekend met 'De vloek van de regenboogtrui'. Menig drager moest genoegen nemen met een teleurstellend volgend wielerjaar of kreeg zelfs te kampen met tegenslag. "Ik krijg die vraag constant. Maar daar ben ik niet echt bang voor. Deze trui motiveert mij juist extra."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Blaak: ik trek die trui elke dag met een lach aan

Het afgelopen jaar was Blaak ingegaan met één groot doel: een trui winnen. "En nu heb ik er twee! Maar ik ben ontzettend gretig en wil nog heel veel winnen. Ik wil natuurlijk heel goed zijn in het voorjaar, want dat zijn mijn wedstrijden. Logisch dus. Ik heb mijn doelen. De Ronde van Vlaanderen staat bovenaan mijn verlanglijstje."

"Maar ik ben eigenlijk ook al heel blij als ik een waardig wereldkampioen ben, als ik goede finales rijd en mijn kans pak als die zich voordoet."

De steun van Boels-Dolmans heeft ze in ieder geval. Niet alleen dit jaar, maar ook de volgende twee. Blaak heeft immers haar contract verlengd tot en met 2020, vertelt ze met een brede glimlach op haar gezicht. "Ik ben heel happy hier en de ploeg is blijkbaar ook blij met mij. We hebben heel veel vertrouwen in elkaar."

Leemte

Ploeggenote Anna van der Breggen kan ook al met een tevreden gevoel terugdenken aan het afgelopen jaar. Ze noteerde een hattrick in de Ardense week (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) en pakte voor de tweede keer de eindzege in de Giro Rosa. Een fraaie uitbreiding van haar toch al indrukwekkende palmares, waarop onder meer een Europese en olympische titel prijken.

Eén hoofdprijs ontbreekt er echter nog. En uitgerekend eentje die drie van haar teamgenoten wel al te pakken hebben: het wereldkampioenschap. Blaak werd namelijk voorafgegaan door Lizzie Deignan en Amalie Dideriksen. Het opvullen van die leemte is een van haar grote doelen voor dit jaar. Of misschien wel de grootste.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Breggen: het WK houdt mij gemotiveerd

"Als ik dat dit jaar uiteindelijk kan bereiken, is mijn seizoen al goed", zegt de 27-jarige Van der Breggen zonder omhaal. "Maar de WK sluiten het seizoen af. Eerst komt de rest van het jaar. Het is nog ver weg. Maar het houdt mij wel gemotiveerd. En zeker het parcours van dit jaar is uitdagend", weet ze al over het traject in het Oostenrijkse Innsbruck.

Na zo'n topjaar als 2017 was, is een verbetering van de prestaties nauwelijks mogelijk. "Ik denk ook niet dat dat mijn doel moet zijn. Want dan kan het seizoen uiteindelijk alleen maar tegenvallen. Ik zet ook niet weer in op het Ardenner drieluik. Dat hoeft ook niet. En de Giro staat ook nog niet op de planning, niet als hoofddoel in ieder geval."

STER Reclame