Pro Shots
NOS VoetbalAangepast

PEC-verdediger Sandler in het spoor van Konterman en Botteghin

Philippe Sandler is niet de eerste centrale verdediger die furore maakt in het shirt van PEC Zwolle. Zijn naam komt in een rijtje te staan met onder anderen Bert Konterman en Eric Botteghin.

De recordtransfer van de 20-jarige Amsterdammer naar Manchester City, voor naar verluidt drie miljoen euro, is een compliment voor de provincieclub.

Opstartproblemen

Anderhalf jaar terug werd Sandler weggeplukt uit de Ajax-jeugd en na enige opstartproblemen is hij inmiddels uitgegroeid tot een van de drijvende krachten van het huidige PEC Zwolle.

Pro Shots
Eric Botteghin en Etiënne Reijnen in het shirt van Zwolle

Sandler wordt na Etienne Reijnen (100.000 euro, AZ), Konterman (136.000 euro, Cambuur), Niklas Moisander (600.000 euro, AZ) en Trent Sainsbury (1 miljoen euro, Jiangsu Suning) de vijfde centrale verdediger die de Zwollenaren een transfersom oplevert. Telkens beurde PEC meer.

Het past in de ontwikkeling die de club doormaakt. In 2009 werd het nieuwe stadion in gebruik genomen en drie jaar later promoveerde PEC naar het hoogste niveau. Om uit te groeien tot een volwaardige eredivisionist.

Springplank

In Zwolle is de bodem vruchtbaar voor centrale verdedigers. Konterman (Feyenoord), Botteghin (Feyenoord) en Moisander (Ajax) maakten later naam, maar ook spelers als Darryl Lachman, Thomas Lam, Gregg Berhalter en Johan Hansma gebruikten de club succesvol als springplank.

Pro Shots
Niklas Moisander troeft Ruben Schaken af in het duel FC Zwolle - Veendam

Vermeldenswaardig zijn ook onder anderen Joost Broerse, Mauro Almeida, Claus Boekweg en Rinus Israël. In de Hanzestad wordt nog altijd met respect over ze gesproken. Jaap Stam is de bekendste verdediger, maar de 'Rots van Kampen' fungeerde in Zwolle als rechtsback.

Dat niet alle centrale verdedigers uitblinken in Zwolle, bewees bijvoorbeeld Albert Yobo. De Nigeriaan kwam in de zomer van 2003 van Auxerre, maar ontbeerde voetballende kwaliteiten.

Toch omarmden de fans hem, vanwege zijn arbeidsethos, zijn gulzige lach en zijn spierbundels. 'Yobo in de spits olé olé', werd een terugkerend liedje. Want soms deed hij ook dienst als stormram. Zonder succes overigens.

Pro Shots
Albert Yobo is eerder bij de bal dan Mateja Kezman

Yobo raakte later verzeild in Spanje op het derde niveau en op Cyprus. Zijn carrière ging als een nachtkaars uit.

Een scenario dat niet lijkt voorbehouden aan Sandler, de volgende in het rijtje centrale verdedigers die in Zwolle tot wasdom zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl