'Wij zijn 80!', leeftijdsgenoten van Beatrix blikken terug op jonge jaren

Aangepast
Bekende Nederlanders die net als Beatrix 80 worden NOS

Op de dag dat prinses Beatrix 80 wordt, spreekt Herman van der Zandt in de uitzending Wij zijn 80! met negen bekende Nederlanders die dit jaar ook 80 worden. Ze vertellen vooral over hun vormende jaren: de periode tussen late pubertijd en vroege volwassenheid.

Juist die levensfase blijft het meest overeind in het geheugen, zo blijkt. Dit komt doordat veel mensen op die leeftijd veel ervaringen voor het eerst bewust meemaken, zoals dat hoogstwaarschijnlijk ook geldt voor prinses Beatrix.

Anekdotes ophalen

Sjaak Swart, Carry Tefsen, Jan Siebelink, Marco Bakker, Pleuni Touw, Aart Staartjes, Frans Weisz, Wibo van de Linde en Jan Fillekers halen anekdotes op en vertellen hoe zij onder andere de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de wederopbouw hebben ervaren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aart Staartjes over de jaren na de Tweede Wereldoorlog

De eerste vrouwelijke nieuwslezer van Nederland, Eugènie Herlaar, neemt de kijker mee naar het nieuws van die tijd.

Met Aart Staartjes, Pleuni Touw en Frans Weisz gaat Herman van der Zandt dieper in op gebeurtenissen die veel invloed hadden op hun leven. Dat doen ze op het stoomschip Rotterdam, dat tijdens zijn eerste reis naar New York de toen 21-jarige prinses Beatrix aan boord had.

Aart Staartjes benadert het ouder worden met een zekere luchtigheid. "Bij Sesamstraat zei ik weleens, als kinderen vroegen hoe oud ik was, dat ik met een been in het graf stond. Maar dat mocht niet meer van de ouders."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Leeftijdsgenoten van Beatrix over 80 worden

De NOS staat vanavond uitgebreid stil bij het leven van de vroegere koningin.

Vanaf 20.30 uur kunt u op NPO 1 kijken naar Beatrix 80: van koningin naar prinses. Daarin wordt de vraag gesteld: hoe is het nu met de prinses, vier jaar na de troonsafstand?

Het programma wordt vanaf 21.10 uur gevolgd door Wij zijn 80!, waarin bekende leeftijdsgenoten van Beatrix terugblikken op hun vormende jaren.

STER Reclame