Bekende Nederlanders die net als Beatrix 80 worden
NOS NieuwsAangepast

'Wij zijn 80!', leeftijdsgenoten van Beatrix blikken terug op jonge jaren

Op de dag dat prinses Beatrix 80 wordt, spreekt Herman van der Zandt in de uitzending Wij zijn 80! met negen bekende Nederlanders die dit jaar ook 80 worden. Ze vertellen vooral over hun vormende jaren: de periode tussen late pubertijd en vroege volwassenheid.

Juist die levensfase blijft het meest overeind in het geheugen, zo blijkt. Dit komt doordat veel mensen op die leeftijd veel ervaringen voor het eerst bewust meemaken, zoals dat hoogstwaarschijnlijk ook geldt voor prinses Beatrix.

Anekdotes ophalen

Sjaak Swart, Carry Tefsen, Jan Siebelink, Marco Bakker, Pleuni Touw, Aart Staartjes, Frans Weisz, Wibo van de Linde en Jan Fillekers halen anekdotes op en vertellen hoe zij onder andere de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de wederopbouw hebben ervaren.

Aart Staartjes over de jaren na de Tweede Wereldoorlog

De eerste vrouwelijke nieuwslezer van Nederland, Eugènie Herlaar, neemt de kijker mee naar het nieuws van die tijd.

Met Aart Staartjes, Pleuni Touw en Frans Weisz gaat Herman van der Zandt dieper in op gebeurtenissen die veel invloed hadden op hun leven. Dat doen ze op het stoomschip Rotterdam, dat tijdens zijn eerste reis naar New York de toen 21-jarige prinses Beatrix aan boord had.

Aart Staartjes benadert het ouder worden met een zekere luchtigheid. "Bij Sesamstraat zei ik weleens, als kinderen vroegen hoe oud ik was, dat ik met een been in het graf stond. Maar dat mocht niet meer van de ouders."

Leeftijdsgenoten van Beatrix over 80 worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl