Schade in aardbevingsgebied Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Vanmiddag in Groningen presentatie bevingschadeprotocol

Het nieuwe schadeprotocol voor slachtoffers van de beving in Groningen wordt vanmiddag gepresenteerd. Om 16.00 uur is daarvoor een persconferentie in het Provinciehuis van Groningen, heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Behalve minister Wiebes zullen commissaris van de koning Paas, de Groningse gedeputeerde Eikenaar en burgemeester Hiemstra van Appingedam een toelichting geven.

RTV Noord heeft al een tekst in handen, waarin onder meer staat dat de NAM op afstand van de commissie komt te staan, die volledig onafhankelijk moet opereren.

De gedupeerden komen daardoor niet in aanraking met de NAM. Maar het gasbedrijf blijft wel aansprakelijk en moet opdraaien voor de kosten.

Schades worden beoordeeld door de nieuw te vormen Commissie Mijnbouwschade, die de taak van het Centrum Veilig Wonen (CVW) overneemt. Het CVW blijft bestaan, maar wordt een uitvoerende organisatie.

Gebied uitgebreid

Het gaat om een tijdelijke oplossing "totdat er een schadefonds is ingericht onder onafhankelijke publieke regie". De samenstelling van de commissie wordt niet door minister Wiebes van Economische Zaken bepaald, maar door minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Verder meldt RTV Noord dat het gebied waar mensen aardbevingsschade aan hun huis kunnen claimen, wordt uitgebreid. De regio omvat niet alleen meer het gebied dat wordt geraakt door bevingen bij het Groningenveld. Daar komt de omgeving van de gasopslag bij Norg bij.

Een woordvoerder van Wiebes wil tegenover de NOS niet inhoudelijk ingaan op de berichtgeving.

Advertentie via Ster.nl