KPN-topman Eelco Blok ANP

KPN-topman Eelco Blok heeft bij z'n laatste jaarcijfers opnieuw moeten melden dat de omzet bij KPN verder is gedaald. Door besparingen liep de winst wel op, met een derde, naar 485 miljoen euro.

Zakelijke klanten letten steeds meer op de kosten en zeggen hun vaste lijn op. Op de markt voor mobiel bellen is de concurrentie steeds heviger. Tele2 en T-Mobile bieden onbeperkte databundels aan. KPN ziet dat een klein deel van zijn klanten gevoelig is voor die aanbiedingen en overstappen.

Blok vertrekt in april na 7 jaar als topman bij KPN. Toen hij aantrad had KPN nog een jaaromzet van 13 miljard euro. Inmiddels is dat gehalveerd naar 6,5 miljard euro. Dat komt deels door de verkoop van buitenlandse dochterbedrijven en door de grote concurrentie op de telecommarkt.

Bewuste keuze

Blok ziet die omzetdaling als een keuze. "Het hoort bij datgene waarvoor we gekozen hebben. We stonden er 7 jaar geleden niet goed voor. We hebben ons gefocust op de Nederlandse markt. Als je daarnaar kijkt ben ik tevreden over de periode waarin ik de bestuursvoorzitter ben geweest."

We stonden er 7 jaar geleden niet goed voor.

Eelco Blok, topman KPN

Hij heeft als doel gesteld dat KPN over een tot drie jaar de omzetdaling op de zakelijke markt heeft omgebogen. "Daarvoor zijn we goed op weg."

In Nederland was er meer concurrentie op de markt voor mobiele telefonie doordat Tele2 als vierde speler een eigen netwerk opzette. Inmiddels zijn er plannen om T-Mobile en Tele2 samen te voegen. Blok weet niet of KPN voordeel gaat krijgen van minder concurrentie. "Dat kun je op voorhand niet zeggen. De transactie moet nog goedgekeurd worden. Vooralsnog is het business as usual."

Klantendata

Het telecombedrijf probeert de resultaten om te buigen door meer producten aan klanten te verkopen. Daarbij gebruikt het bedrijf onder meer data uit de modems van klanten. "Een voorbeeld, we kunnen zien of de wifi-verbinding van klanten goed is. En dan kunnen wij weer een advies geven over hoe zij de verbindingen in huis kunnen verbeteren."

Ook wordt er meer bespaard op kosten. De kosten moeten voor 2019 met 350 miljoen euro zijn teruggebracht. Zo investeert KPN in nieuwe IT-systemen die minder aan onderhoud kosten. Ook heeft het bedrijf op personeel bezuinigd.

Eelco Blok begon in 1983 bij KPN en vertrekt dus later dit jaar. Op de vraag of hij al weet wat hij na KPN gaat doen, antwoordt hij: "Dat ga ik bekendmaken als ik echt gestopt bij KPN."

STER reclame