Reuters / NOS

Goedemorgen! Vandaag komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een rapport over samenwerking tussen Nederland en België bij de rampenplannen voor kerncentrales en prinses Beatrix wordt 80 jaar.

Vanochtend regent of motregent het van tijd tot tijd. Aan zee waait het krachtig of hard. In de loop van de middag klaart het vanuit het westen op. Helemaal droog blijft het niet, soms valt er een bui mogelijk met hagel, natte sneeuw en onweer. Het wordt een graad of 7.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Om 10.00 uur komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een rapport over samenwerking tussen Nederland en België bij de rampenplannen voor kerncentrales.

• Een 45-jarige Amersfoorter die zeker tien meisjes en vrouwen zou hebben verkracht en aangerand, hoort vandaag zijn straf. Hij gaf zich uit als modellenfotograaf.

• In de KNVB beker neemt Feyenoord het vanavond in Rotterdam op tegen PSV. De Rotterdammers staan in de competitie op flinke achterstand van koploper PSV en de beker is voor Rotterdam nog zo goed als de enige kans op een prijs.

• Prinses Beatrix wordt vandaag 80 jaar. Dat viert ze vandaag in huiselijke kring, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst, met kinderen en kleinkinderen. Zaterdag geeft ze een feest in het Paleis op de Dam, in besloten kring met familie en vrienden.

Beatrix 80: een leven in beeld

Wat heb je gemist?

President Trump heeft in zijn eerste State of the Union de Republikeinen en Democraten opgeroepen compromissen te sluiten. Dat is volgens hem nodig om de verouderde infrastructuur en immigratieproblematiek aan te pakken. Hoewel de president opriep tot eenheid was daarvan niet veel te merken in de zaal; Republikeinen gaven regelmatig een staande ovatie, terwijl de aanwezige Democraten veelal stil in hun stoel bleven zitten.

Ander nieuws uit de nacht:

Spoorbeheerder ProRail krijgt 43 miljoen euro om op meer trajecten 'spoorboekloos' te gaan rijden: de routes Schiphol-Utrecht-Nijmegen en Breda-Eindhoven staan nu op de rol.

Bij een helikopterongeluk in de Amerikaanse staat Californië zijn drie mensen omgekomen: Kort na het opstijgen stortte de helikopter neer in een woonwijk, tegen een huis.

Een man uit de Amerikaanse staat Louisiana is vrijgekomen nadat hij bijna veertig jaar onterecht in de cel heeft gezeten: Malcolm Alexander (58) werd in 1979 tot levenslang veroordeeld voor verkrachting.

En dan nog dit:

De Filipijnse president Rodrigo Duterte haalt vaak het nieuws vanwege zijn spijkerharde antidrugsbeleid en controversiële uitspraken. Maar in diplomatieke gesprekken komt hij sympathiek over, zegt Marion Derckx, de Nederlandse ambassadeur op de Filipijnen. "Het is een heel charmante man." Derckx is sinds 2014 werkzaam op de ambassade in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Duterte ontmoette ze sinds zijn aantreden in 2016 meerdere keren. In radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt ze dat ze goede gesprekken met hem heeft gehad.

Luister het hele gesprek hier:

Fijne dag!

STER reclame