AFP

In zijn eerste State of the Union heeft president Trump de Republikeinen en Democraten opgeroepen compromissen te sluiten. "Vandaag roep ik iedereen op om onze meningsverschillen opzij te zetten en overeenkomsten te vinden."

Volgens Trump is dat nodig om de verouderde infrastructuur en immigratieproblematiek aan te pakken. Hoewel de president opriep tot eenheid was daarvan niet veel te merken in de zaal; Republikeinen gaven regelmatig een staande ovatie, terwijl de aanwezige Democraten veelal stil in hun stoel bleven zitten.

Trump: zet meningsverschillen opzij en zoek naar overeenkomsten

De oproep van Trump komt op een moment dat de Amerikaanse politiek sterk verdeeld is. Bijna twee weken geleden was er sprake van een shutdown van de Amerikaanse overheid, doordat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over begrotingsafspraken.

Vlak voordat de toespraak begon, kwam het nieuws naar buiten dat Trump een decreet heeft getekend waardoor de omstreden gevangenis Guantánamo Bay open kan blijven.

Al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump dat de gevangenis op Cuba open zou blijven. Zijn voorganger Obama probeerde het detentiecentrum voor terreurverdachten juist te sluiten, maar stuitte op tegenstand op in het Congres.

President George W. Bush opende de gevangenis na 11 september 2001 om terreurverdachten vast te zetten en te ondervragen. In 2003 zaten er zo'n 680 gevangenen in Guantánamo. Nu zijn dat er nog 41.

Hulpverleners

Aan het begin van zijn speech, die een uur en 20 minuten duurde, nam Trump de tijd om hulpverleners te eren die mensen hebben gered bij natuurgeweld en aanslagen het afgelopen jaar.

Daarna sprak hij over de staat van de economie. "Ons land is sterk, omdat onze mensen sterk zijn." Volgens Trump zijn er sinds het begin van zijn presidentschap 2,4 miljoen banen gecreëerd. Onder zwarte Amerikanen en latino's is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest, zei de president.

Ook sprak Trump over het belastingplan dat hij eind vorig jaar doorvoerde. Volgens de president hebben veel Amerikanen daar baat bij. "Dit is ons nieuwe Amerikaanse moment. Er is nog nooit een beter moment geweest voor de Amerikaanse droom."

Wat betreft buitenlandse onderwerpen besteedde Trump veel aandacht aan "schurkenstaat" Noord-Korea. Hij zei onder meer dat de VS "maximale druk uitoefent" om te voorkomen dat de nucleaire wapens van Noord-Korea de VS kunnen bedreigen.

In de zaal zaten de ouders van Otto Warmbier, de Amerikaanse student die werd gearresteerd in Noord-Korea en enkele dagen nadat hij was thuisgekomen stierf. Ook Ji Seong-ho was aanwezig. De Noord-Koreaan vluchtte in 2004 naar Zuid-Korea en helpt nu anderen die ook weg willen uit Noord-Korea.

Opvallend was dat Rusland slechts één keer werd genoemd in de toespraak. Trump noemde het land een rivaal. Hij sprak dus niet over de onderzoeken die lopen naar de banden tussen hemzelf en de Russen.

Lees hieronder de duiding van onze correspondent Arjen van der Horst in zeven tweets:

STER reclame