Militairen houden via sociale media-apps contact met het thuisfront, zegt minister Bijleveld
NOS NieuwsAangepast

Bijleveld wil militairen gebruik sport-app niet verbieden

Minister Bijleveld voelt er niet voor om het gebruik van de sport-app Strava te verbieden aan militairen die op missie in het buitenland zijn. Dit weekend werd duidelijk dat militairen de app soms gebruiken als ze ter plaatse trainen of patrouilleren en daardoor geheime, militaire locaties kunnen verraden.

Bijleveld zegt dat de directie Operaties van Defensie alle uitgezonden militairen gisteren opnieuw heeft gewezen op de privacy-instellingen van sociale media. Ze vindt dat gebruikers zich er zelf bewust van moeten zijn dat ze bijvoorbeeld hun woonadres of verblijfplaats niet aan apps koppelen.

Thuisfront

D66-Kamerlid Belhaj vroeg de minister van Defensie in het vragenuur in de Tweede Kamer of dat ver genoeg gaat, omdat militairen door middel van apps ook hun collega's in gevaar kunnen brengen. Zij vroeg zich af of er geen verbod moet komen.

Bijleveld zei dat er voor een aantal militairen wel degelijk een verbod geldt, maar voor de meeste niet. "Want mensen onderhouden ook sociale contacten met het thuisfront via sociale media." Zij vindt dat een belangrijke functie van bijvoorbeeld Facebook, maar ook van Strava, waarmee gebruikers informatie over hun sportprestaties kunnen delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl