ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Acht jaar cel voor doodschieten man bij hotel in Akersloot

Een 50-jarige man uit Uitgeest is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor het doodschieten van een 47-jarige man voor een hotel in Akersloot.

Het slachtoffer, een goudhandelaar uit Zandvoort, werd in juli vorig jaar doodgeschoten op de parkeerplaats van een Van der Valk Hotel. Volgens NH Nieuws vluchtte de schutter nadat hij had geschoten, maar meldde hij zich kort daarna alsnog bij de politie. Hij zei toen dat het slachtoffer hem langdurig had bedreigd en afgeperst en dat zou hem ertoe hebben gedreven om te schieten.

De rechtbank zegt dat de man het slachtoffer niet doodde met een vooropgezet plan. "Hij handelde uit een impuls waarbij geen ruimte was voor kalm beraad en rustig overleg." De man is daarom vrijgesproken van moord en veroordeeld voor doodslag.

Psychische overmacht

De advocaat van de schutter wilde dat hij geen straf zou krijgen, omdat er sprake zou zijn geweest van psychische overmacht door de jarenlange bedreigingen en afpersingen. Volgens de rechtbank rechtvaardigen die argumenten niet dat de man zijn slachtoffer doodschoot. Hij had ook anders kunnen handelen.

De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij overdag op een openbaar parkeerterrein meerdere keren met een vuurwapen schoot. De straf was lager dan de tien jaar die tegen hem was geëist door het Openbaar Ministerie.

Advertentie via Ster.nl