Nederlandse ambassadeurs reizen veel en wonen mooi

Aangepast
Renée Jones-Bos is ambassadeur in Moskou (archief) EPA

"Je leert een land pas echt goed kennen als je rondreist", vindt Renée Jones-Bos, de Nederlandse ambassadeur in Moskou. Waar dat nuttig is, probeert ze dan ook zoveel mogelijk te reizen.

Zo raakt ze geregeld in een gesprek over MH17 verzeild. "Je komt altijd op bezoek bij de gouverneur van een regio. Die zegt dan dat onze politieke betrekkingen ingewikkeld zijn. En dat beaam ik dan, want dat is ook zo. Vervolgens zeggen ze dat Moskou daar eigenlijk over gaat en dan gaan we de andere zaken bespreken."

"We hebben in Rusland een paar regio's geselecteerd waar we iets kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld voor onze bedrijven." Jones-Bos trok onlangs naar Tomsk in Siberië en daar bleken ze heel geïnteresseerd in het concept 'slimme stad', waarbij je een stad beheert met informatietechnologie. "Dus wij namen architecten mee en daar zijn concrete deals uit gekomen."

Jones-Bos is in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Samen met haar collega's Henne Schuwer (VS) en Ed Kronenburg (China) was ze te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

Zo hard als het nu wordt gespeeld, heb ik het nog nooit gezien.

Henne Schuwer, ambassadeur in de VS

Ook Schuwer trekt zes keer per jaar zijn land in om de stemming te peilen. "Dat doen we dan niet rondom Washington, maar dan gaan we naar Nebraska of Missouri. We steken de thermometer erin en we vragen wat er speelt. Dat is belangrijk om te weten."

Schuwer is sinds 2015 ambassadeur, maar werkte sinds de jaren 80 al twee keer eerder voor Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. Hij zag het land veranderen. "Zo hard als het nu wordt gespeeld, heb ik het nog nooit gezien. De tegenstellingen in de politiek zijn absoluut verhard. De grote compromisbouwers van vroeger zijn er niet meer."

Er worden hier hele Hollandse themadorpen nagebouwd.

Ed Kronenburg, ambassadeur in China

In China hebben zakenreizen evengoed zin, vindt Ed Kronenburg. "In Peking heeft Nederland een forse voetafdruk. Zeker als het om economie gaat: ze kennen Rotterdam. Maar Giethoorn trouwens ook, er worden hier hele Hollandse themadorpen nagebouwd. Nederland heeft een goede reputatie."

Voor Nederlandse bedrijven die in of met China zaken willen doen, liggen er volgens Kronenburg bijvoorbeeld kansen bij het One Belt, One Road-initiatief. Daarmee wil China de handel via de historische zijderoute vanuit Azië naar Europa laten herleven.

Henne Schuwer, Renée Jones-Bos, Ed Kronenburg en presentator Chris KijneMinisterie van Buitenlandse Zaken

Rusland, de VS en China hebben alle drie veel diplomatieke vertegenwoordiging in hun hoofdsteden. "En Amerikanen zorgen goed voor hun ambassadeurs", zegt Schuwer. "Er zitten wel wat toeters en bellen aan deze baan die het extra leuk maken. We hebben een prachtige residentie en een mooie ambassade."

Ook Kronenburg heeft in Beijing een "schitterende ambtswoning" en Jones-Bos woont in een oud Russisch koopmanshuis in hartje Moskou. "Qua kantoorruimte zitten we een beetje krap. Het kantoor zit onder de residentie, dus eigenlijk woon ik boven de zaak. Handig als er een meter sneeuw ligt."

Henne Schuwer
@henneschuwer
Good to be in the Netherlands with my fellow #Dutch ambassadors and consuls general to talk about #diplomacy in today's changing world.
9 maanden geleden

STER Reclame