Gedupeerde boeren in het aardbevingsgebied praten over het mogelijk opstellen van een megaclaim
NOS NieuwsAangepast

Ook Groningse boeren nu 'samen sterk' tegen aardbevingsschade NAM

Lekkende mestkelders, verzakkingen in de waterafvoer en scheuren in de schuur: ook boeren in Groningen hebben aardbevingsschade aan hun boerderijen. Gisteravond kwamen honderden boeren bijeen in Delfzijl om een massaclaim tegen de NAM te bespreken. Maar ze willen niet alleen geld, ze willen ook gehoord worden.

"Alleen al om de gevaarlijke situaties weg te halen ben je een miljoen kwijt, dan moet je nog aan de schadevergoeding beginnen", zegt akkerbouwer Margreet Kadijk.

Schade Groningse boeren door aardbevingen

De Groningse boeren kwamen voor de eerste keer samen om hun gedeelde leed te bespreken. "Een boer moet wonen in zijn boerderij, een boer moet werken in zijn boerderij en een boer moet proberen zijn producten van zijn landerijen te krijgen", vertelt Ate Hylke Kuipers, initiatiefnemer van de avond. "Dat gaat door deze problemen niet."

We willen dit gebied economisch vooruit helpen, maar zo kom je niet verder.

Boer Stollenga

Ook de familie Stollenga, die een akkerbouwbedrijf bezit, heeft veel schade door de aardbevingen. Niet alleen hebben ze scheuren in de muren, er zijn ook andere problemen. "Onze schuur is niet meer groot genoeg, dus die willen we slopen. We hadden daar al een vergunning voor, maar nu worden we tegengehouden door de sloopverordening in Groningen. Er zouden al te veel panden zijn gesloopt door de NAM. We willen als boer dit gebied economisch vooruit helpen, maar zo kom je niet verder."

Ook initiatiefnemer Kuipers zegt dat verandering echt nodig is. "Wij Groningers zijn trots. Normaal lossen we problemen binnen de familie op, maar dat lukt nu niet meer. Samen staan we nu sterk."

Er zijn meer schadeveroorzakers dan alleen de NAM.

Peter van der Gaag, geoloog

Volgens Peter van der Gaag, onafhankelijk geoloog die onderzoek doet naar de grond bij de boerderijen, komt veel schade inderdaad door de aardbevingen vanwege de gaswinning in het gebied. Maar niet alle schade is daar aan toe te schrijven. "Er zijn meer schadeveroorzakers dan alleen de NAM. Er wordt bijvoorbeeld op grote schaal grondwater ontrokken. Men weet niet dat qua massa er veel meer grondwater wordt onttrokken dan gas, dat heeft zeker ook invloed op de schade."

Zo kan, als de fundering van een boerderij na hevige regenval onder druk is komen te staan, schade ontstaan door een aardbeving, maar ook door een hevige herfststorm. "Het is dus dubbel. Ik snap ook niet waarom er maar zo weinig onderzoek wordt gedaan hier. Zonder een locatiespecifiek onderzoek kan je geen causaal verband leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl