Een van de laatste overlevenden van nazi-kamp Sobibor overleden

Aangepast
EPA

In Kiev is voor zover bekend de laatste overlevende van de gevangenisopstand in het nazi-vernietigingskamp Sobibor overleden. Arkadi Waispapir was 96 jaar.

De Oekraïner werd door de Duitsers gevangengenomen toen hij in het Sovjetleger diende. In september 1943 werd Waispapir naar Sobibor gedeporteerd omdat hij Joods was. In tegenstelling tot de meeste gevangenen werd hij niet direct gedood, maar tewerkgesteld voor de bouw van barakken.

Verzetsbeweging

Rond de tijd dat Waispapir in het kamp arriveerde, had een aantal gevangenen het plan opgevat om te ontsnappen. Bijna 200 van hen wisten half oktober 1943 weg te komen; 47 haalden het einde van de oorlog, onder wie Waispapir.

In Sobibor in Oost-Polen zijn zeker 150.000 mensen vermoord, veel van hen waren Poolse Joden.

Waispapir woonde tot 1994 in Oost-Oekraïne. Na zijn pensioen vertrok hij naar de hoofdstad Kiev.

Een woordvoerder van herinneringskamp Auschwitz zegt tegen persbureau AP dat er nu nog vier mensen in leven zijn die Sobibor hebben overleefd.

Schelvis

Vanuit Westerbork zijn 34.313 Nederlandse Joden in negentien transporten naar Sobibor afgevoerd. Slechts vijftien vrouwen en drie mannen overleefden de oorlog. Onder hen was Jules Schelvis, die op latere leeftijd een studie maakte van de Jodenvervolging en de Stichting Sobibor oprichtte. Tot zijn dood in 2016, op 95-jarige leeftijd, gaf hij er lezingen over.

STER Reclame