De langverwachte droom van voetbalicoon David Beckham is verwezenlijkt. De voormalige middenvelder van onder meer Manchester United, Real Madrid en het Engelse elftal is eigenaar geworden van een voetbalclub in Miami, zo heeft hij maandag onder grote belangstelling bekendgemaakt.

David Beckham bij de presentatie van zijn voetbalclub in Miami AFP

Beckham neemt onder de noemer 'Beckham Miami United' het beheer van de profclub op zich. Ook onder anderen Tim Leiweke (eigenaar ijshockeyclub Toronto Maple Leafs) en Todd Boehly (eigenaar honkbalclub Los Angeles Dodgers) hebben zich hieraan verbonden.

Hoe de club gaat heten, wat de clubkleuren zijn en hoe het logo eruitziet, zal de komende maanden duidelijk worden. Daarbij zal ook geluisterd worden naar suggesties van de fans, zo hebben Beckham en co beloofd.

Het is de bedoeling dat de nieuwe ploeg in 2020 voor het eerst zijn opwachting zal maken in de Amerikaanse competitie. Omdat het thuishonk, dat plaats gaat bieden aan 25.000 toeschouwers, pas in 2021 klaar is, zal er aanvankelijk op een tijdelijke locatie gespeeld worden.

Geduld

Het geduld van de 42-jarige Beckham werd de afgelopen jaren op de proef gesteld omdat zijn plannen door Major League Soccer (MLS) en lokale overheden goedgekeurd moesten worden. Al in februari 2014 maakte de Brit zijn missie wereldkundig.

Dat het hem uiteindelijk is gelukt, kwam de Brit op een reeks felicitaties per video te staan. Er waren gelukwensen van onder anderen de Braziliaanse voetbalvedette Neymar, tennisster Serena Williams, Patriots-quarterback Tom Brady, sprintkampioen Usain Bolt en entertainmentsterren als Jay-Z en Jennifer Lopez.

Beckham heeft naar verluidt 25 miljoen dollar (20 miljoen euro) voor de licentie betaald, een schijntje in vergelijking met het gangbare bedrag van tussen de 100 en 150 miljoen dollar.

David Beckham in zijn beginperiode bij Los Angeles Galaxy EPA

Volgens Amerikaanse media heeft hij deze 'korting' weten te bedingen ten tijde van zijn overgang naar Los Angeles Galaxy in 2007.

Valderrama en Gorter

Miami Fusion was tussen 1997 en 2001 de laatste voetbalclub in de stad in Florida. Onder anderen de Colombiaanse vedette Carlos Valderrama en de Haagse middenvelder Edwin Gorter, die er zijn profloopbaan in 1999 afsloot, droegen het shirt van Fusion. Door de tegenvallende publieke belangstelling ging de club in 2002 ter ziele.

STER reclame