Desi Bouterse
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Bouterse: Nederland was bezig met coup tegen militair bewind

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

Irvin Kanhai, de advocaat van hoofdverdachte president Bouterse in het Decembermoordenproces, heeft in zijn pleidooi fel uitgehaald naar de rol van Nederland. Volgens hem heeft Nederland in het begin van de jaren 80 diverse pogingen gedaan om de toenmalige militaire machthebbers, onder wie legerleider Bouterse, te verdrijven en een machtswisseling te bewerkstelligen.

Kanhai vraagt vrijspraak voor zijn cliënt, tegen wie twintig jaar cel is geëist. Hij zegt dat de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden betrokken waren bij couppogingen en voorbereidingen van een door Nederland geïnitieerde invasie. Het was de taak van de militairen om in te grijpen, maar dat daarbij doden zijn gevallen is te betreuren en was nooit de bedoeling, zei de advocaat.

Kanhai weigert dan ook te spreken over Decembermoorden. "Dat woord is door Nederland bedacht en overgenomen door de slaafse Surinaamse media. Het heeft vervolgens geleid tot een vernietigende hersenspoeling van het Surinaamse volk."

Aanhoudende dreiging

De "gebeurtenissen van 8 december 1982" zoals hij ze noemt, moeten volgens hem worden gezien in hun tijd en tegen de achtergrond van aanhoudende dreiging vanuit het buitenland.

"Nederland heeft met niet aflatende beïnvloeding geprobeerd de aandacht af te leiden van de rol die het koninkrijk speelde bij het omverwerpen van het militaire bewind. Ons land is dankzij adequaat ingrijpen van de militairen ontsnapt aan rampspoed, die een door Nederland gewenste machtswisseling zou hebben teweeggebracht. We moeten de helden die dat hebben afgewend eren in plaats van ze tot paria te maken", zei Kanhai in de rechtszaal.

De leugen van de vorige eeuw

De advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, noemt de beschuldigingen van zijn collega stuitend en heeft het over de leugen van de vorige eeuw. "Ik heb van hem geen bewijzen gehoord over betrokkenheid van de slachtoffers bij een staatsgreep. En zelfs als dat zo zou zijn geweest, was dat geen rechtvaardiging om de mensen dood te schieten."

"Collega Kanhai volgt in zijn pleidooi in feite de denkwijze van de militairen van toen: je hebt de macht, dus mag je doen wat je wilt, zelfs je gevangen tegenstanders doden. Dat is in flagrante tegenspraak met de beginselen van de rechtsstaat. Ik vermoed dan ook dat de aanklager er niet veel moeite mee zal hebben om de argumenten uit het pleidooi van tafel te vegen."

Rechters niet bevoegd

De raadsman van Bouterse vraagt vrijspraak, maar wil ook dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard. Bovendien zijn de rechters volgens hem niet bevoegd, omdat de Amnestiewet ten onrechte terzijde is geschoven. Volgens die wet, die in 2010 door het Surinaamse parlement is aangenomen, zouden de verdachten van de Decembermoorden vrijuit moeten gaan.

Over de eis van de nabestaanden om een schadevergoeding en smartegeld, was Kanhai kort: daarvoor moeten ze bij Nederland zijn. "Dát is het land dat al het leed heeft veroorzaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl