De opslag van de COVRA
In samenwerking met
Omroep Zeeland

Opruimen radioactief afval kost 2 miljard en vereist 1,4 km2

Een ondergrondse opslag van radioactief afval in Nederland gaat 2 miljard euro kosten. Voor deze berging, 500 meter onder de grond, is 1,4 vierkante kilometer nodig.

Voor het bergen van het afval zijn vele kilometers aan ondergrondse gangen nodig. Vandaag werden in Leiden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar het complex onder leiding van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen-Oost.

Het is de bedoeling dat de berging voor altijd is (in elk geval voor 35.000 jaar), maar dat afval moet eventueel wel teruggehaald kunnen worden, schrijft Omroep Zeeland. Zo'n ondergrondse berging kan in klei of steenzout.

In dit onderzoek is uitgegaan van klei die vooral in het oosten van Nederland te vinden is. Maar het onderzoek noemt nog geen specifieke locatie.

Beslissing in 2130

Over de ondergrondse eindberging wordt in Nederland pas in 2100 een beslissing genomen. Pas in 2130 volgt de daadwerkelijke ondergrondse opslag. Het ministerie wil veel keuzes openhouden, omdat er komende decennia wellicht nieuwe inzichten ontstaan over bergingsmethoden.

Het radioactief afval wordt nu nog boven de grond opgeslagen bij de COVRA in Vlissingen. Deze tussenopslag is bedoeld voor ten minste honderd jaar. Hoogradioactief afval moet echter duizenden tot een kwart miljoen jaar veilig worden beheerd tot het stralingsniveau zover is gedaald dat het niet meer gevaarlijk is voor mens en natuur.

Het onderzoek naar ondergrondse opslag van radioactief afval heeft zo'n tien miljoen euro gekost en is deels betaald door de overheid en deels door de nucleaire sector.

Advertentie via Ster.nl