Christiaan Varenhorst neemt Maarten van Garderen op de schouders na het bereiken van de halve finales op het WK ANP

Van Garderen verkiest zaalcarrière boven beachvolleybal met Varenhorst

time icon Aangepast

Het was voor volleyballer Maarten van Garderen een lastige keuze, maar hij verkiest toch zijn ambities als zaalvolleyballer boven een olympische droom met beachvolleyballer Christiaan Varenhorst. Laatstgenoemde zal nu een duo gaan vormen met Jasper Bouter.

Van Garderen en Varenhorst vormden na het stoppen van Reinder Nummerdor, die met Varenhorst speelde, in 2017 een koppel. Het bleek een succesvolle samenwerking. Het duo schopte het tot de halve finales op het WK van afgelopen zomer in Wenen. Het smaakte naar meer, met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio als ultieme doelstelling.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Varenhorst/Van Garderen verslaan Spaans duo
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na het WK vertrok Van Garderen volgens afspraak weer naar zijn club in Italië. Maar Varenhorst wilde de samenwerking met de volleyballer van Modena met het oog op de Spelen graag voortzetten. Hij bracht in december vorig jaar samen met bondscoach Gijs Ronnes een bezoek aan de Italiaanse stad om Van Garderen ertoe te bewegen een fulltime traject richting Tokio in te zetten.

'Moeilijke keuze'

Voor Van Garderen, die een olympische droom koestert, was dat een aantrekkelijk aanbod, omdat de kansen op een olympisch ticket groter zijn als beachvolleyballer dan als zaalvolleyballer. Maar het was tegelijkertijd ook een lastige keuze voor Van Garderen, omdat een keuze voor beachvolleybal definitief een streep zou zetten door zijn sportieve ambities in de zaal.

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen na het bereiken van de halve finales op het WK ANP

De 28-jarige Van Garderen noemt het daarom een "moeilijke keuze", maar richt dus uiteindelijk toch zijn pijlen op een zaalcarrière in Modena.

"Het spelen voor zo'n grote club heeft mij voor het zaalvolleybal doen kiezen. Ik heb lang geïnvesteerd in mijn zaalcarrière en ik ben nu op het punt beland dat ik de vruchten hiervan kan plukken. Ik wil graag prijzen winnen in Italië en daar alles voor geven", zegt hij.

Jasper Bouter

Rekening houdend met de keuze van Van Garderen had Varenhorst al een plan B klaarliggen: Jasper Bouter, met wie hij na de terugkeer van Van Garderen naar Italië al een koppel vormde. Samen wonnen ze de nationale titel en gooiden zij hoge ogen op het World Tour-toernooi in Den Haag.

De 21-jarige Bouter geldt als een groot talent in het beachvolleybal en gaat nu met Varenhorst (27) de blik richten op de Spelen van Tokio.

Varenhorst blijft onverminderd ambitieus. "Ik respecteer de keuze die Maarten van Garderen heeft gemaakt, al vind ik het wel vervelend. Aan de andere kant ben ik professioneel genoeg om de knop te kunnen omzetten. Ik ga sowieso naar Tokio en dat ga ik nu doen met Jasper Bouter."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bouter zit in de wachtkamer bij Varenhorst

STER Reclame