NOS Sport Tennis Aangepast

Het kan even duren voordat we Federer weer terugzien

AFP

Toen Roger Federer gisteren in huilen uitbarstte na het winnen van de Australian Open en daarmee zijn twintigste grandslamtitel vierde, was hij een ding vergeten te zeggen. "Ik kom volgend jaar heel graag terug om mijn titel te verdedigen. Dat wilde ik inderdaad nog zeggen", liet de 36-jarige Zwitser vandaag weten.

Omdat Federer altijd eindigt met de mededeling 'tot volgend jaar' en gisteren opeens niet, diende de vraag zich aan of hij met pensioen zou gaan. Niet dus, maar hij zal wel - net als vorig jaar - een beperkt aantal toernooien spelen om zijn lichaam voldoende rust te gunnen. Dat geeft hem ook de mogelijkheid om zo lang mogelijk door te gaan.

Nog vijf weken rust

Federer weet bijvoorbeeld nog niet of hij een wildcard accepteert voor het toernooi van Dubai over vijf weken. "We zijn in gesprek. Maar ik heb gezegd dat ik pas na de Australian Open een beslissing neem. Ik wil eerst wat tijd met mijn familie doorbrengen in Zwitserland en alles op me laten inwerken."

De twintigvoudig grandslamkampioen gaat ook nadenken over het gravelseizoen. Vorig jaar sloeg hij dat helemaal over om zich volledig te richten op het grasseizoen, met zijn achtste titel op Wimbledon als resultaat. "Het is mogelijk dat ik wat toernooien speel, maar het kan ook zo zijn dat ik nu een hele poos niet speel."

Nummer een van de wereld

En dat terwijl Federer de nummer een-positie op de wereldranglijst voor het eerst in vijf jaar voor het grijpen heeft. Hij staat vlak achter Rafael Nadal en zou zijn slag kunnen slaan voordat zijn Spaanse rivaal over vijf weken zijn rentree maakt in Acapulco.

Raemon Sluiter heeft daarom wel een idee voor de Zwitser, zo schreef hij op Twitter.

Deelname aan het ABN Amro-toernooi in Rotterdam over twee weken zou Federer inderdaad terug kunnen brengen op de eerste plaats van de wereldranglijst, maar toernooidirecteur Richard Krajicek heeft de komst van de Zwitser al uitgesloten.

Als Federer ook niet in Dubai gaat spelen, moet Nadal in Acapulco de halve finales halen om nummer een te blijven. Speelt Federer wel, dan moet de Spanjaard die week verder komen dan de Zwitser om hem achter zich te houden.

Nog later op de kalender, in maart, worden de kansen van Federer op de nummer een-positie kleiner omdat hij dan het maximaal aantal punten te verdedigen heeft bij de masterstoernooien van Indians Wells en Key Biscayne. Vooralsnog staat hij daar gewoon voor ingeschreven.

STER reclame