NOS SchaatsenAangepast

Ntab en De Jong: geen Spelen, wel blij met sprinttitel

Ntab is Nederlands kampioen sprint: 'verrassend, dit had ik niet gedacht!'

Allebei hadden ze liever een maand geleden op het hoogste podium in Thialf gestaan. Letitia de Jong en Dai Dai Ntab plaatsten zich eind december op het olympisch kwalificatietoernooi niet voor de Olympische Spelen, maar met de nationale sprinttitel hebben ze hun seizoen toch enige glans gegeven.

"Ik had er zelf niet helemaal rekening mee gehouden. Ik wilde gewoon vier goede races rijden. Hier ben ik blij mee", zei Ntab grijnzend.

In een spannend toernooi bouwde hij zijn voorsprong uit op de 500 meters, terwijl hij het verlies op de 1.000 meters beperkt wist te houden. "Het was allemaal heel close, je kon geen tijd laten liggen", aldus de Nederlands kampioen.

Aan het einde van de streep hield Ntab 0,09 seconde over op Hein Otterspeer, die zo voor de tweede keer in een maand naast een hoofdprijs greep. Want ook hij plaatste zich niet voor de Olympische Spelen. Otterspeer zat in zak en as.

Otterspeer: ik had hier moeten winnen

"Ik had hier graag winnend afgesloten en dat had ook gemoeten, dat ben ik aan mijn stand verplicht. Maar de vorm van het weekend zegt iets anders. Met name de 500 meters waren niet goed. Daar heb ik het laten liggen. Na het mislopen van de Spelen wilde ik heel graag het WK rijden, maar dan had ik hier kampioen moeten worden."

Ook Ntab was het missen van de Spelen na het behalen van zijn NK-titel nog niet vergeten. "Het is nog wel een smetje. Ik heb nu nog een soort jas aan die me niet lekker zit. Die ga ik een keer uitdoen en dan word ik aan andere dingen herinnerd", aldus Ntab.

Oppermachtige De Jong

Letitia de Jong maakte het vrouwentoernooi een stuk minder spannend. Ze won drie van de vier afstanden. Anice Das, die in tegenstelling tot De Jong de 500 meter mag rijden op de Olympische Spelen, was kansloos na een tegenvallende tweede 500 meter.

De Jong: vriendin Wüst heeft me laten geloven dat het erin zat

Hoewel De Jong er niet in is geslaagd zich te plaatsen voor de Spelen, beschouwt ze dit seizoen wel als een doorbraak. "Scorebordjournalistiek liegt inderdaad niet. Ik heb veel blessures gehad en het kwam er elke keer net niet uit. Dit jaar ben ik voor het eerst weer fit."

Daarbij heeft De Jong ook op mentaal vlak veel steun van haar vriendin, die ze dit weekend onttroonde als Nederlands kampioen: Ireen Wüst. "Zij heeft natuurlijk zo veel ervaring... Daar heb ik heel veel aan, vooral op mentaal gebied. Ze heeft me vooral laten geloven dat het erin zat. Ik denk dat dat wel het belangrijkste is."

Das tweede bij NK sprint: 'voor mij ook teleurstellend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl