NOS NieuwsAangepast

'Maak koopzondag inzet gemeenteraadsverkiezingen'

D66 roept gemeenten op de koopzondag inzet te maken van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Winkeliers en winkelpubliek kunnen in hun gemeente dan kenbaar maken of zij de winkels op zondag open willen hebben of niet.

"Sinds twintig jaar mogen gemeenten besluiten dat winkels op zondag open mogen, maar er zijn nog steeds gemeenten waar dat niet kan en dat is raar", zegt D66-Kamerlid Paternotte.

Hij wil dat winkeliers en winkelpubliek kunnen kiezen. Winkeliers die 's zondags niet open willen, moeten dat ook niet doen, zegt Paternotte. Maar ondernemers die dat wel willen, moeten volgens hem die kans krijgen.

'Laat winkeliers zelf bepalen of ze op zondag hun winkel open doen'

We staan op 21 maart voor de keuze.

ChristenUnie-leider Segers

Niet geheel onverwacht ziet de ChristenUnie liever dat de zondagsrust het wint, al is de partij op zich niet tegen de koopzondag als verkiezingsonderwerp.

"We staan op 21 maart voor de keuze", zegt partijleider Segers. "Of we offeren alles op aan de 24-uurseconomie, dus ook het gezinsleven van de gewone winkelier. Of we kiezen voor een dag vrij zodat hij niet zeven dagen in de week open hoeft te blijven."

Segers zegt dat grote winkelketens wel genoeg geld en personeel hebben om zeven dagen per week open te zijn. Maar een winkelier die alleen staat, redt dat volgens hem niet.

'Of we offeren alles op aan de 24-uurseconomie, of we kiezen voor rust'

Onnodige autoritjes, hou op met die gekkigheid.

D66-Kamerlid Paternotte

Maar strenge winkelsluitingsregels zoals in Zwolle, Arnhem en Geldermalsen ontnemen de ondernemers die wél willen hun omzet en dat kost weer banen, zegt Paternotte.

"Je ziet nu dat mensen die willen winkelen op zondag heen en weer rijden naar buurgemeenten waar de winkels wel open zijn. Onnodige autoritjes, hou op met die gekkigheid."

Je ziet dan een versnippering in het gezinsleven.

ChristenUnie-leider Segers

Voor de kleine ondernemer wordt de druk erg groot als concurrenten wel allemaal open zijn. Dan moet hij of zij kiezen voor de zaak of voor het gezin.

"Ik sprak een winkelier die nu op maandag en dinsdag dicht is omdat hij zaterdag en zondag open moet zijn. Je ziet dan een versnippering in het gezinsleven", zegt Segers.

Segers vindt zondag een prachtige dag om te wandelen of naar de kerk te gaan. Paternotte vindt dat shoppen ook ontspanning is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl