NOS NieuwsAangepast

Duurzame energie gaat stromen tussen Spanje en Frankrijk

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

De afgelopen jaren zijn er heel veel woorden gewijd aan de energieplannen van de Europese Unie. Maar nu komen er toch echt daden aan. Een elektriciteitsnetwerk van 280 kilometer onder zee verbindt namelijk vanaf 2025 Spanje met Frankrijk.

Spanje kan vanaf dat moment EU-landen op grote schaal van stroom voorzien en moet Europa minder afhankelijk maken van onder meer Russisch gas.

Het zeer grote, onderzeese Spaans-Franse netwerk is onderdeel van een serie plannen van Brussel om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren. De aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels tussen Spanje en Frankrijk is meteen een van de grootste projecten. Voor het netwerk wordt 578 miljoen euro van een totaalbudget van 900 miljoen - vrijgemaakt.

De nieuwe stroomkabels worden aangelegd tussen het Baskische plaatsje Gatika en het Franse dorp Cubnezais, ten noorden van Bordeaux. Het grootste deel van het netwerk loopt onder water, dwars door de Golf van Biskaje. Jarenlang traineerde Frankrijk de aanleg van het netwerk, omdat het de Franse verkoop van elektriciteit opgewekt door kerncentrales in gevaar zou brengen.

Een waterkrachtcentrale in de rivier de Ebro

De meeste elektriciteit in Spanje wordt nog altijd opgewekt door kerncentrales (23 procent in 2016), gevolgd door windenergie (19 procent) en waterkrachtcentrales (15 procent). Vooral de productie door windmolens neemt nog altijd toe. Spanje is daardoor voor het eerst in staat op grote schaal elektriciteit te exporteren.

Kosten: vijf miljard

Voor het zogenaamde Connecting Europe project wordt in zes jaar het recordbedrag van vijf miljard euro vrijgemaakt voor 17 projecten, zo maakte de EU deze week bekend.

Behalve naar het Frans-Spaanse elektriciteitsnetwerk gaat er geld naar de SüdOstLink tussen Sachsen-Anhalt en Beieren. Voor dat project wordt een hoogspanningsleiding over 580 kilometer in de grond gestopt. Ook wordt geïnvesteerd in een gasnetwerk tussen Italië en Malta en een ander gasproject op Cyprus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl