Bas Dost trefzeker in de Leaguefinale

Dost wint met Sporting ten koste van Sétubal de Taça da Liga

Sporting Portugal is voor het eerst winnaar geworden van de Taça da Liga (de Portugese variant van de League Cup). De nummer twee van de Primeira Liga won in Braga na strafschoppen van Vitoria Sétubal, de nummer zeventien.

Na negentig minuten stond het 1-1. Gonçalo Paciência, dinsdag in de halve finales ook al trefzeker, opende na vier minuten de score voor Sétubal. Pedro Pinto en Costinha misten daarna enorme kansen op de 2-0.

Dost faalt niet

Tien minuten voor tijd ging de bal na hands van Tomás Podstawski (en ingrijpen van de video-arbiter) op de stip en Bas Dost faalde niet.

Ook in de penaltyreeks was Dost trefzeker. Podstawski werd daarna de schlemiel van de wedstrijd door als enige een penalty te missen.

Geen Europees voetbal

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Engeland en Frankrijk, plaatst de winnaar van de Taça da Liga zich niet voor Europees voetbal.

Dost (28) maakte dit seizoen in de Portugese competitie al negentien doelpunten voor de huidige nummer twee van de ranglijst. Vorig seizoen werd de lange spits topscorer in Portugal met 34 treffers.

De zeventienvoudig international van Oranje doet met Sporting ook nog mee om de belangrijkste Portugese beker, de Taça de Portugal. In de halve finales neemt de formatie uit Lissabon het op tegen FC Porto, dat in de competitie één punt meer heeft dan Sporting.