NOS SchaatsenAangepast

De Jong haalt uit op 1.000 meter en leidt op NK sprint

Letitia de Jong gaat na de eerste dag van de KPN NK sprint ruim aan de leiding in het klassement. Nadat De Jong op de 500 meter nog op 0,02 seconde tweede was geworden achter haar ploeggenote Anice Das, greep ze op de 1.000 meter de macht in 1.16,15.

Das reed wel de tweede tijd op de 1.000 meter, maar ze was met 1.17,16 een hele seconde langzamer dan De Jong. Eerder op de dag won Das, die in Pyeongchang ook de olympische 500 meter rijdt, de kortste sprintafstand in 38,76.

Daardoor heeft De Jong met nog een 500 meter en een 1.000 meter op het programma goede uitgangspositie in de strijd om de nationale sprinttitel. Das moet morgen op de 500 meter een halve seconde goedmaken op De Jong om weer aan de leiding te komen.

Sanneke de Neeling staat na twee afstanden derde. Voor haar lijkt die bronzen medaille ook het hoogst haalbare.

De Jong al bijna Nederlands kampioene? 'We zijn pas halverwege'

De Jong durft zelf nog niet te denken aan de Nederlandse titel die voor het grijpen ligt. "We zijn pas halverwege, dus dat weet ik niet. Maar deze 1.000 meter was goed, dus dit is een goed fundament. Nu moet ik geen fouten maken en focussen per afstand. Het eindresultaat zien we dan vanzelf wel", aldus De Jong.

Wüst stopt met NK na eerste 500 meter

Titelverdedigster Ireen Wüst klokte op de 500 meter 39,56 in een rechtstreeks duel met haar partner Letitia de Jong en werd daarmee zevende. Wüst zal haar nationale sprinttitel sowieso niet prolongeren, omdat ze zich meteen na de 500 meter afmeldde voor de rest van het toernooi.

Toen de eerste dag van het sprinttoernooi erop zat reed Wüst nog wel ​een 3.000 meter, ter voorbereiding op de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl