Metaalarbeiders willen meer tijd voor hun familie
NOS Nieuws

Staking dreigt in Duitse metaalindustrie, cao-overleg afgebroken

In Duitsland zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao in de metaalindustrie afgebroken. Het loonconflict in de metaal- en elektrotechnische industrie staat daarmee op scherp. De bonden hadden nieuwe eisen gesteld, die volgens de werkgevers onaanvaardbaar zijn.

De uitkomst van deze onderhandelingen in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg zou maatgevend zijn geweest voor het hele land. Alle kopstukken uit de sector waren erbij aanwezig.

De vakbeweging overweegt landelijke prikacties te gaan houden en regionale stakingen te organiseren. De werkgevers waarschuwen het conflict niet te laten escaleren en dreigen naar de rechter te stappen.

Meer tijd voor familie

De gesprekken liepen vast in de vijfde onderhandelingsronde. Voorafgaand hadden werkgevers en werknemers nog afgesproken dat ze zouden spreken over flexibilisering van de arbeidsregels.

De bonden wilden niet alleen zes procent meer loon voor de 3,9 miljoen werknemers in de metaal en elektrotechniek, maar ook de mogelijkheid om tot twee jaar lang in deeltijd te kunnen werken (28 uur). Dat was bedoeld voor werknemers in ploegendienst, met mantelzorgtaken en ouders van jonge kinderen. Ze zouden daarbij een deel van hun voltijdsalaris behouden. De werkgevers weigerden daarmee in te stemmen. Ook een alternatief voorstel haalde het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl