Kort voor Spelen nog schaatsen om nationale titels

Aangepast

Over minder dan twee weken beginnen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Bij het overgrote deel van de sporters is de blik al ruimschoots gericht op het oosten. Toch moeten de Nederlandse schaatsers dit weekend 'gewoon' nog even aan de bak in eigen land. Vandaag en morgen vinden in Thialf namelijk de KPN NK allround en sprint plaats.

Schaatscommentator Martin Hersman blikt vooruit op het toernooi.

Hein Otterspeer ANP

Waarom wordt er, zo vlak voor de Olympische Spelen, nog gestreden om nationale titels?

"De agenda is gewoon overvol in zo'n olympisch seizoen. Je hebt maar een aantal weken waarin je iets kunt plannen. Dat is ook de reden dat het sprinttoernooi en het allroundtoernooi tegelijk worden gehouden. Dat is organisatorisch makkelijker en het past zo makkelijker in het schema. Na de Spelen heb je weer de WK."

Die overvolle agenda heeft wel tot gevolg dat sommige olympiërs niet aan de start verschijnen in Thialf. Wie doen er allemaal nog wel mee?

"Sven Kramer, Kjeld Nuis, Koen Verweij en Antoinette de Jong zijn inderdaad de grootste afwezigen. Die zitten er niet op te wachten. Juist omdat het zo dicht op de Spelen zit. Zeker bij de lange afstanden moet je lichaam ook gewoon veel langer herstellen. De 10.000 meter is bijvoorbeeld echt een aanslag op je lichaam."

Vier olympiërs die er wel zijn zijn Anice Das, Lotte van Beek, Ireen Wüst (huidig nationaal kampioen sprint en titelverdedigster) en Annouk van der Weijden.

"Voor sprinters zou het nog wel interessant kunnen zijn. Zij kunnen hier op goed ijs en met vergelijkbare omstandigheden als in Pyeongchang wedstrijdritme opdoen. Ireen Wüst doet bijvoorbeeld alleen op de sprint mee."

Bij de mannen komen onder anderen Hein Otterspeer, olympisch kampioen Michel Mulder en Dai Dai Ntab, de nationaal kampioen op de 500 meter, op het ijs.

De KPN NK sprint en NK allround zijn vanaf 11.15 uur te volgen via een livestream op NOS.nl. Deze is zonder commentaar. Vanaf 14.30 begint de uitzending van Studio Sport op NPO 1, met daarin samenvattingen en live verslag van de middagritten. Ook in Langs de Lijn op NPO Radio 1 is er volop aandacht voor het toernooi.

Wie zijn de favorieten bij het sprinttoernooi?

"Bij de mannen verwacht ik dat Hein Otterspeer het goed gaat doen op de sprint. Hij is een heel sterke allroundsprinter. Ik ben heel nieuwsgierig wat hij gaat laten zien."

"Bij de vrouwen is Letitia de Jong een kanshebber. En natuurlijk haar partner Ireen Wüst. Dat is ook interessant, want die twee hebben ook nog eens tegen elkaar geloot op de 500 meter."

"Het sprinttoernooi is hoe dan ook gewoon een heel mooi toernooi."

En op welke allrounders moeten we letten?

"Voor Marcel Bosker is dit de uitgelezen kans om Nederlands kampioen te worden nu de grote namen niet meedoen en iemand als Jan Blokhuijsen ook nog eens ziek is. Datzelfde geldt voor Jos de Vos. Het is voor zulke jongens, die niet naar de Spelen gaan, een van de laatste kansen om nog voor iets moois te rijden. De weken rond de Spelen zullen voor hen erg rustig zijn."

"Bij de vrouwen verwacht ik dat Annouk van der Weijden en Melissa Wijfje hoge ogen gooien."

Ireen Wüst samen met Letitia de Jong ANP

STER Reclame