Anish Giri
NOS SportAangepast

Remise Giri en mede-koplopers in Wijk aan Zee

Anish Giri is er niet geslaagd om in de elfde ronde van het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee alleen aan kop te komen. De Nederlander moest vrijdag tegen de Amerikaan Fabiano Caruana genoegen nemen met een remise.

De twee andere koplopers, wereldkampioen Magnus Carlsen en Sjachriar Mamedjarov, hielden elkaar in een onderling duel in evenwicht.

Giri is nog altijd ongeslagen op deze editie van het Tata Steel-toernooi. De grootmeester wil dolgraag de opvolger worden van Jan Timman. Die was in 1985 de laatste Nederlandse winnaar van het prestigieuze schaaktoernooi.

Aankomend weekend worden de laatste partijen gespeeld en op papier heeft Giri het gunstigste programma. Hij zit zaterdag aan het bord tegenover Baskaran Adhiban uit India. Adhiban staat met 3,5 punten op de voorlaatste plaats. Giri sluit het toernooi af tegen de Chinees Wei Yi, met 4,5 punten een middenmoter in Wijk aan Zee.

Gelijk aan kop

Mochten er na de laatste ronde twee schakers aan kop staan met evenveel punten dan volgt een tiebreak, bestaande uit twee rapid-partijen. "Maar ik wil nog niet over een tiebreak praten'', aldus Giri. "Dat is alsof je gaat trouwen, maar de huwelijksnacht overslaat. Er zijn eerst nog twee ronden te gaan."

In het geval dat meer dan twee deelnemers evenveel punten hebben, wordt met een wiskundige formule eerst berekend welke twee het beste gepresteerd hebben in de tachtigste editie van het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl