Nuriye Gülmen (links) en Semih Özakça (tweede van links) in december EPA

De Turkse docenten die in hongerstaking gingen omdat ze na de mislukte coup in Turkije bij de zuiveringen waren ontslagen, beëindigen hun actie. De twee, Nuriye Gülmen en Semih Özakça, hebben 324 dagen niet gegeten.

De twee eisten hun baan terug en wilden op zijn minst horen waarom ze niet meer als docent aan de slag mochten. Net als vele tienduizenden andere Turken kregen ze zonder reden te noemen te horen dat ze hun baan kwijt waren.

Nu hebben Gülmen en Özakça via een speciale commissie in Turkije vernomen dat hun verzoek is verworpen om weer te mogen werken aan de universiteit en de basisschool waaraan ze waren verbonden. Daarmee wordt niet voldaan aan hun eis weer aan de slag te kunnen, maar er is nu wel gekeken naar hun zaak. "We hebben genoten van ons verzet en voelden ons elke dag meer vrij", zegt Gülmen. "Dit verzet heeft onze eer gered."

De docenten geven hun strijd nog niet op. Ze stappen nu naar de rechter.

66 kilo afgevallen

Op een plein in Ankara probeerden ze dagenlang aandacht te krijgen van omstanders en in diverse steden werden steunbetuigingen en kleine manifestaties voor Gülmen en Özakça gehouden.

Het duo leefde al die tijd op water, kruidenthee, suiker en zoutoplossingen. Gülmen verloor 25 kilo en woog onlangs nog maar 34 kilo. Het lichaamsgewicht van de man nam volgens artsen af van 86 naar 45 kilo.

Correspondent Lucas Waagmeester zocht de twee vorig jaar mei op, toen hun hongerstaking al 75 dagen duurde:

'Artsen zeggen dat het heel erg slecht met ze gaat'

Gülmen en Özakça zijn sinds hun staking al diverse keren opgepakt. In december werd Gülmen veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en drie maanden voor lidmaatschap van de verboden organisatie DHKP-C. Haar beroep mag ze in vrijheid afwachten.

STER reclame