ANP

Het aantal geregistreerde doden door een overdosis drugs is in twee jaar bijna verdubbeld. Daarentegen valt niet vast te stellen of er daadwerkelijk meer drugsdoden zijn gevallen. Dat staat in de Nationale Drug Monitor 2017.

In 2014 waren er 123 gevallen, twee jaar later 235. De forse stijging is mogelijk toe te schrijven aan verbeteringen in de registratie, schrijven de onderzoekers van het Trimbos-instituut en het onderzoekscentrum WODC.

Voor de Nationale Drug Monitor worden CBS-statistieken gebruikt. Om die statistieken betrouwbaarder te maken, registreert het CBS de doodsorzaak sinds een paar jaar niet meer met de hand maar met de computer. Ook wordt meer rekening gehouden met risicofactoren waardoor alcohol of drugs nu sneller als doodsoorzaak wordt aangemerkt, schreef de Volkskrant eerder.

Heroïne en cocaïne

Een op de drie drugsdoden overleed in 2016 aan een overdosis opiaten, zoals heroïne. Een overdosis cocaïne werd een op de zes slachtoffers fataal. Bij de andere doden was sprake van een combinatie van diverse drugs of was de precieze doodsoorzaak onduidelijk.

Bij iets meer dan de helft van de drugsdoden ging het niet om opzet. In de overige gevallen was sprake van zelfmoord of van een overdosis als gevolg van een psychische of gedragsstoornis.

Drugsgebruik

Uit de cijfers blijkt dat het gebruik van xtc, amfetamine en cocaïne tussen 2014 en 2016 licht is gestegen. Het gebruik van de meestgebruikte drug, cannabis, bleef stabiel. 6,6 procent van de Nederlanders gebruikte in 2016 ten minste één keer cannabis. Ruim 1 procent van de volwassenen blowt dagelijks.

De onderzoekers bekeken ook het alcoholgebruik van Nederlanders. Zes op de tien volwassenen drinken meer dan één glas alcohol per dag en overschrijden daarmee de norm van de Gezondheidsraad. Mannen drinken meer dan vrouwen.

Doden door roken en alcohol

Volgens het CBS stierven in 2014 in totaal 882 mensen door alcohol als primaire doodsoorzaak. Het ging in deze gevallen om een overdosis of sterfte aan alcoholgerelateerde ziekten.

In het rapport staat dat roken de belangrijkste oorzaak is van voortijdige sterfte. In 2015 overleden er naar schatting 19.244 mensen van 20 jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken.

STER reclame