De prijs is genoemd naar de in 2015 overleden auteur Sybren Polet Hollandse Hoogte

Er komt een nieuwe grote literaire prijs in Nederland, genoemd naar de in 2015 overleden schrijver Sybren Polet. Met een prijzengeld van 35.000 euro is het een van de lucratiefste literaire erkenningen in het Nederlandse taalgebied, meldt de Volkskrant. Het geld komt uit de nalatenschap van Polet.

De Sybren Poletprijs wordt een oeuvreprijs. De vijfkoppige jury zal elke drie jaar een schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver bekronen die in de geest of traditie van Polets werk schrijft.

De eerste Sybren Poletprijs wordt komende zomer toegekend. Het geld ervoor komt van een stichting die de schrijver enkele jaren voor zijn dood oprichtte samen met zijn vrouw, vertaler Cora Polet. De stichting richt zich op ondersteuning en erkenning van literair werk in de geest van Polets oeuvre.

Uit geld van de Sybren Polet Stichting wordt al enkele jaren de Lokienprijs (5000 euro) toegekend, genoemd naar Polets bekendste romanpersonage Lokien Perdok. Deze week werd bekend dat het literaire internettijdschrift Samplekanon de Lokienprijs 2018 krijgt.

STER reclame