IJsbeelden in Pyeongchang EPA

Er zullen volgende maand 169 Russische sporters meedoen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Dat heeft Stanislav Pozdniakov, vicevoorzitter van het Russisch Olympisch Comité, laten weten.

Het gaat om 'schone' atleten die volgens het Internationaal Olympisch Comité geen dopingverleden hebben. Ze zullen onder neutrale vlag van 'Olympic Athletes from Russia' (OAR) in actie komen in Zuid-Korea. "Helaas staan onze grootste topsporters niet op de lijst", sprak Pozdniakov.

Onafhankelijk panel

Het IOC heeft Rusland vanwege het omvangrijke dopingschandaal rond de vorige Winterspelen in Sotsji (2014) uitgesloten van deelname aan de komende editie. Een uitzondering wordt echter gemaakt voor Russen die aantoonbaar voldoende op doping zijn getest en in het verleden geen enkele link met doping hebben gehad.

Een onafhankelijk panel, onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron, heeft een lijst samengesteld van Russische sporters over wie geen twijfel bestaat. De atleten kunnen zelf beslissen of ze al dan niet naar Pyeongchang gaan, maar volgens Pozdnjakov is er nog niemand geweest heeft gezegd thuis te blijven.

Eerder deze week werd al bekendgemaakt welke sporters geweerd worden van het mondiale wintersportevenement. Onder hen de schaatstoppers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov, olympisch kampioen shorttrack Viktor An, olympisch kampioen biatlon Anton Sjipoelin en tweevoudig wereldkampioen langlaufen Sergej Oestjoegov.

CAS

Rond de veertig Russen die al eerder voor het leven geschorst werden door het IOC wegens overtreding van de dopingregels, zijn naar het CAS, het internationale hof voor sportrechtzaken in Lausanne, gestapt om hun uitsluiting ongedaan te krijgen. Het CAS heeft toegezegd nog deze maand met uitspraken te komen. Onder de sporters die hopen alsnog naar Pyeongchang te mogen afreizen, behoort schaatsster Olga Fatkoelina.

STER reclame