De Keniaanse Mary Keitany wint de marathon van Londen in de een na beste tijd in de geschiedenis
NOS SportAangepast

Keitany in Londen op jacht naar wereldrecord marathon

Mary Keitany gaat op 22 april in Londen met hulp van mannelijke tempomakers op jacht naar het wereldrecord op de marathon. Dat staat sinds 2003 op naam van de Britse Paula Radcliffe, die destijds in Londen met hulp van mannen naar 2.15.25 liep.

Twee wereldrecords

De IAAF erkent sinds januari 2012 op de marathon bij de vrouwen twee wereldrecords: een gelopen met mannelijke ondersteuning (mixed-gender) en een gelopen met de hulp van atletes (onder de noemer womens-only-race).

Keitany won vorig jaar in Londen in 2.17.01, de tweede tijd ooit. Dat deed de Keniaanse, in 2012 vierde op de olympische marathon in Londen, met hulp van vrouwelijke tempomakers en geldt dus als wereldrecord in een race met louter vrouwen.

Minuut sneller

Op 22 april doet Keitany een aanval op het wereldrecord van Radcliffe. Vorig jaar was de Afrikaanse wegspecialiste, inmiddels 36 jaar, halverwege de marathon van Londen een minuut sneller dan de tussentijd van Radcliffe in 2003. Daarna stokte haar tempo en moest ze het recordschema loslaten.

"Ik werk al een paar jaar toe naar het wereldrecord. Ik denk dat ik nu in staat ben de tijd van Radcliffe aan te vallen. Vorig jaar liep ik het tweede deel van de race nagenoeg in mijn eentje. Met mannelijke tempomakers moet het mogelijk zijn bijna de hele race ondersteuning te krijgen", blikte Keitany donderdag vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl