Van Marwijk gaat naar WK als bondscoach van Australië

time icon Aangepast
EPA

Bert van Marwijk gaat naar het WK in Rusland. Hij is speciaal voor het eindtoernooi aangesteld als bondscoach van Australië, nadat Graham Arnold een aanbod voor die functie had afgeslagen.

"Dit is groot nieuws voor Australië. Van Marwijk is van wereldklasse", laat voorzitter Steven Lowy weten. "Hij heeft Nederland naar de finale van het WK van 2010 gebracht en Saudi-Arabië naar het komende WK."

Van Marwijk vertrok na de kwalificatie echter bij Saudi-Arabië, omdat hij daar te weinig vrijheid kreeg voor zijn eigen werkwijze. En bij Australië stapte Ange Postecoglou op, omdat die geen energie meer had voor het bondscoachschap.

Lowy: "Van Marwijk weet veel van ons team en hoe wij spelen, omdat hij tegen ons gespeeld heeft in de kwalificatiereeks. Daarom was de keuze voor hem snel duidelijk."

Van Bommel mee

Na Guus Hiddink en Pim Verbeek wordt Van Marwijk de derde Nederlandse bondscoach van Australië. "Ik ga niet alleen naar het WK om mee te doen. Nee, ik wil al onze wedstrijden winnen", liet hij weten.

Mark van Bommel zal Van Marwijk vergezellen naar Australië. Dat zei de oud-speler van onder andere PSV, Barcelona en Bayern München en huidig coach van de A1 van PSV in gesprek met Radio 538. Bij Saudi-Arabië zat Van Bommel ook naast Van Marwijk op de bank.

"Het is vrij snel gegaan", aldus Van Bommel. "We hebben nog heel weinig tijd nu. Het is een uitdaging om het team in korte tijd zo te laten voetballen zoals wij dat voor ogen hebben."

Van Bommel blijft ook werkzaam bij PSV. "We zijn nu in gesprek hoe we dit op gaan lossen. Maar het WK valt natuurlijk buiten het seizoen."

Het contract bij Australië loopt tot en met het WK. Van Marwijk en Van Bommel staan in maart voor het eerst voor de groep bij de oefenwedstrijden tegen Noorwegen en Colombia. Op het WK zitten de Socceroos in de groep bij Frankrijk, Peru en Denemarken.

STER Reclame