NOS SportAangepast

Federer zonder setverlies naar veertiende halve finale in Melbourne

Roger Federer is voor de veertiende keer doorgedrongen tot de halve finales van de Australian Open. De als tweede geplaatste Zwitser kwam tegen Tomás Berdych moeizaam uit de startblokken, maar bleef opnieuw zonder setverlies: 7-6 (1), 6-3, 6-4.

Berdych (als negentiende ingeschaald) overrompelde aanvankelijk met agressief spel zijn opponent en liep rap uit naar 5-2.

Gemist setpoint

Toen de Tsjech even later voor setwinst serveerde, ging het mis. Met drie fouten op rij schonk hij Federer twee breakpoints. Berdych werkte ze weg, miste daarna een setpoint en verloor alsnog zijn opslagbeurt.

Nadat hij in de twaalfde game weer een setpunt had overleefd, trok Federer met enkele fantastische punten de tiebreak overtuigend naar zich toe.

Tomás Berdych

Berdych - die van hun 25 voorgaande ontmoetingen er 6 won, maar de laatste 8 verloor - capituleerde niet, maar had in het vervolg steeds meer moeite de titelverdediger bij te benen.

Dat lukte de Tsjech tot halverwege de tweede set. Federer, die hem de afgelopen twee jaar ook al uitschakelde in Melbourne, brak hem mede dankzij twee schitterende winners in de achtste game.

Berdych maakte in de derde set nog wel een break ongedaan, maar dat was meer aan Federers slordigheid te danken. De Zwitser stelde direct orde op zaken en haalde voor de 43ste keer de laatste vier op een grandslamtoernooi.

Halve finale tegen verrassing

Federer treft in de halve finale de verrassend sterk spelende Chung Hyeon. Die pas 21-jarige Zuid-Koreaan rekende in zijn kwartfinale in drie sets af met de Amerikaan Tennys Sandgren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl