Afghaanse veiligheidsdiensten bij het kantoor van Save the Children
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag op kantoor Save the Children in Afghanistan

In de Afghaanse stad Jalalabad heeft een zelfmoordterrorist een autobom tot ontploffing gebracht naast een kantoor van hulporganisatie Save the Children. Na de explosie zijn gewapende mannen het terrein opgegaan. Er wordt nu gevochten. Drie of vier schutters zouden het kantoor in zijn gegaan. Hoeveel van hen nog in leven zijn, is onduidelijk.

Er zijn zeker twee doden gevallen; een politieagent en een burger. Twintig mensen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van hun verwondingen is niets bekendgemaakt.

"We weten van een aantal slachtoffers, maar wie het precies zijn is vooralsnog onduidelijk", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om een veldkantoor, daar hebben we enkele tientallen medewerkers." Volgens hem zijn dat vooral lokale mensen.

Autobom ontploft bij kantoor Save the Children Afghanistan

Op sociale media zijn beelden te zien van kinderen die wegrennen bij het kantoor van Save the Children. Mogelijk zijn er nog mensen op het terrein.

Save the Children is in Jalalabad betrokken bij onderwijs, bescherming en voedingsprogramma's voor kinderen. Rond het kantoor zitten meer hulporganisaties. Directeur Kraan zegt dat hulpverleners de laatste tijd steeds vaker het doelwit zijn van aanslagen.

Een lokale journalist, Bilal Sarwary, zegt dat de terroristen de veiligheidsdiensten vanuit het kantoor hebben bestookt met granaten en raketwerpers. Hij zegt dat zeker een lid van de Afghaanse ordetroepen is gedood.

IS zegt via het aan de terreurgroep gelieerde persbureau Amaq verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Of dat klopt is niet duidelijk. In de regio ten oosten van de hoofdstad Kabul zijn in het verleden vaker aanslagen gepleegd door zowel de Taliban als IS. Een woordvoerder van de Taliban zei dat de beweging niet betrokken is bij de aanslag.

Eerder deze week vielen achttien doden bij een aanslag op een hotel in Kabul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl